Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Buse DENGİZ
Danışman: Selcen Selcen Babaoğlu Aydaş Selcen Babaoğlu Aydaş, Zehranur Yüksekdağ
Özet:
ıBu çalışmada, Pichia kudriavzevii maya suşlarından β-glukan ekstraksiyonunun optimizasyonu ve en yüksek β-glukan verimini gösteren suştan elde edilen β-glukanın (β-gluM13) prebiyotik etkileri ile gastrointestinal sistemde dayanıklılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle yüksek gelişme yeteneği gösteren maya suşu seçilmiş ve β-glukan miktarını arttırmaya yönelik optimizasyonlar yapılmıştır. Belirlenen optimum koşullarda beş farklı P. kudriavzevii maya suşunda β-glukan miktarı belirlenmiş ve P. kudriavzevii M13 suşu en yüksek β-glukan miktarı (%87,8) göstermiştir. β-gluM13’ün Ligilactobacillus plantarum GD2, Bifidobacterium bifidum A12 ve Saccharomyces cerevisiae BD1 tarafından fermente edilebilme kapasitesi araştırılmıştır. Suşların karbon kaynağı olarak β-gluM13 içeren besi ortamlarındaki canlılıkları kontrol besiyerine göre artmıştır. Farklı konsantrasyonlarda (0,5; 1; 5; 10 mg/mL) β-gluM13’ün Laktobasil Gelişimini Düzenleyici (LGD), Bifido Gelişimini Düzenleyici (BGD) ve Maya Gelişimini Düzenleyici (MGD) aktiviteleri araştırılmış ve ticari prebiyotik inülin ile karşılaştırılmıştır. En yüksek LGD etkisi 10 mg/mL (9,4±0,1 log kob/mL), BGD etkisi 5 mg/mL (9,4±0,1 log kob/mL) ve MGD etkisi 10 mg/mL β-gluM13 ilave edilen (9,4±0,3 log kob/mL) besiyerlerinde belirlenmiştir. Farklı konsantrasyonlarda (0,2-50 mg/mL) β-gluM13’ün antioksidan etkisi DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) metodu ile belirlenmiş ve tüm konsantrasyonlarda antioksidan aktivite, pozitif kontrolden (askorbik asit) daha düşük bulunmuştur. β-gluM13’ün gastrointestinal sistemde dayanıklılığı, farklı konsantrasyonlarda (0,5-10 mg/mL) yapay mide-bağırsak sıvılarında hidroliz olmalarına göre değerlendirilmiştir. 5 mg/mL β-gluM13’ün pH 2’de (180 dk) en yüksek hidroliz yüzdesine (%1,14) ve 10 mg/mL β-gluM13 %0,5 safra konsantrasyonunda en yüksek hidroliz yüzdesine (%1,16) sahip olduğu bulunmuştur. β-gluM13’ ün yüksek LGD, BGD, MGD aktivitesi, antioksidan özelliği ve mide-bağırsak sıvılarına dayanıklılığından dolayı prebiyotik olarak kullanılma potansiyeli bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
β-glukan, Maya, Optimizasyon, Prebiyotik etki, Gastrointestinal sistem dayanıklılığı