Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sınıf Eğitimi Bilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Murat Baş
Danışman: Bayram Tay, Neşe Işık Tertemiz
Özet:
Bu çalışmanın amacı bütünleştirilmiş matematik ve hayat bilgisi öğretiminin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin matematik ve hayat bilgisi akademik başarılarına, derslere yönelik tutumlarına ve hoşgörü değeri edinimlerine etkisini incelemektir. Araştırmada, nicel araştırma desenlerinden öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yıllında Kırşehir ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Kırşehir il merkezinde bulunan bir ilkokulun 3.sınıfına devam eden matematik ve hayat bilgisi derslerinde akademik başarıları açılarından denk olan deney grubundaki 32 öğrenci ve kontrol grubundaki 34 öğrenci oluşturmaktadır.
Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen Matematik Başarı Testi, Hayat Bilgisi Başarı Testi, Baykul (1990b) tarafından geliştirilen Matematik Dersi Tutum Ölçeği, Oker ve Tay (2020) tarafından geliştirilen Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği ve Sarumsak (2011) tarafından geliştirilen Hoşgörü Değeri Edinim Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada denel işlem süreci 8 haftadır. Testlerin geliştirilmesinde ve verilerin analizinde SPSS 26 istatistik programından faydalanılmıştır. Betimsel istatistik puanları için aritmetik ortalama, standart sapma, standart hata ve düzeltilmiş p değerleri kullanılmıştır. Başarı testlerinden alınan puanlar 100’lük sisteme çevrilerek analizleri yapılmıştır. Verilerin normal dağılımları test edildikten sonra ölçümler için Paired Samples t-Testi, Independent Simple t-Testi, Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi işe koşulmuştur.
Araştırmada elde edilen sonuçlar şöyledir: İlkokul üçüncü sınıfta bütünleştirilmiş matematik ve hayat bilgisi öğretimi ile işlenen dersler (deney grubu), MEB tarafından onaylanan ders ve çalışma kitabına göre birbirinden bağımsız olarak işlenen matematik ve hayat bilgisi derslerine göre (kontrol grubu) öğrencilerin hem matematik dersi hem de hayat bilgisi dersinde akademik başarı düzeylerini anlamlı düzeyde artırmıştır. Bu durum grupların hem sontest puan ortalamaları hem de erişi puan ortalamaları açılarından ortaya konmuştur. Bununla birlikte deney ve kontrol grubu öğrencilerinin her iki derse yönelik akademik başarıları öntest ile sontest arasında son testleri lehine gerçekleşmiştir. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuç; deney grubunda işlenen dersler, kontrol grubunda işlenen derslere göre öğrencilerin matematik dersine yönelik sontest tutum düzeylerinde deney grubu lehine anlamlı fark oluştururken bu durum hayat bilgisi dersine yönelik tutumda görülmemiştir. Ancak hem deney hem de kontrol gruplarında matematik ve hayat bilgisi derslerinde öğrencilerin derslere yönelik tutum düzeyleri, ön uygulamalar ile son uygulamalar arasında son uygulamalar lehine gerçekleşmiştir. Araştırmada elde edilen diğer bir sonuç ise deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre hoşgörü değerini edinim durumlarının deney grubu lehine anlamlı düzeyde artmış olmasıdır. Bununla birlikte hem deney grubu hem de kontrol grubu öğrencilerinin hoşgörü değerini edinim durumları ön uygulama ile son uygulama arasında her iki grupta da son uygulama lehine gerçekleşmiştir.
Sonuç olarak disiplinlerarası yaklaşım ilkelerine göre bütünleştirilen matematik ve hayat bilgisi derslerinin öğretimi ile öğrencilerin hem matematik hem de hayat bilgisi dersindeki akademik başarılarını, derslere yönelik tutumları artırırken hoşgörü değerinin ediniminde de etkili olmuştur. Bütünleştirilmiş matematik ve hayat bilgisi öğretiminin öğrencilerin hem matematik hem de hayat bilgisi derslerinde akademik başarıyı anlamlı düzeyde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda sınıf öğretmenlerine, matematik ve hayat bilgisi derslerinde kazanımlarının içeriğine uygun bir şekilde bütünleştirilmiş öğretim yaklaşımının kullanılması önerilebilir.
Anahtar Kelimeler : Disiplinlerarası yaklaşım, bütünleştirilmiş öğretim program, matematik öğretimi, hayat bilgisi öğretimi, hoşgörü değeri, tutum, akademik başarı