Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ece Diker
Danışman: YAVUZ BEYATLI
Özet:Araştırmada, marketlerde satışa sunulan 5 adet bal çeşidi kullanılmıştır. Bal örneklerinden 20 Lactobacillus cinsi bakteriler izole edilmiştir. İzolatların koloni ve morfolojik incelemeleri yapıldıktan sonra, moleküler tanımlamaları 16S rRNA dizi analizi ile gerçekleştirilmiştir. Tanımlama sonuçlarına göre tüm suşların L. rhamnosus olduğu belirlenmiştir. Tanımlanan suşların asit dirençliliği (pH 2, pH 3) ve (%0,3) safra toleranslılıkları belirlenmiştir. Suşların pH 2, pH 3 ve %0,3 de inhibisiyonları sırası ile; %81,08-87,38, %40,93-75,93 ve %1,2-9,6 arasında bulunmuştur. Tüm suşların ekzopolisakarit (EPS) üretimleri 29,6- 702,27 mg/L arasında tespit edilmiştir. Bu suşların diğer probiyotik özelliklerden olan: otoagregasyon, koagregasyon, hidrofibosite, antioksidan ve antimikrobiyal aktivite ile antibiyotik duyarlılıkları tespit edilmiştir. Suşları otoagregasyon değerleri %35,74-72,32 arasında bulunmuştur. Suşların koagregasyon değerleri, Escherichia coli ATCC 27922, Staphylococcus aureus ATCC 2392 ve Candida albicans ATCC 16231 test mikroorganizmaları ile çalışılmış ve elde edilen değerler sırası ile; %43,16- 70,12, %34,58-58,67 ve %39,12-73,12 arasında bulunmuştur. Suşların hidrofobisite özellikleri, p-kesilen, kloroform ve etil asetat ortamlarında incelenmiştir. Bu ortamlarda geliştirilen suşların hidrofobisite değerleri, sırası ile; %78,65-89,96, %98,12- 99,89 ve %64,18-79,15 arasında gözlenmiştir. Suşların antioksidan aktivite değerleri %51,00-88,0) arasında tespit edilmiştir. Suşların antimikrobiyal aktiviteleri, S. aureus, C. albicans ve Pseudomonas auroginosa test mikroorganizmalar üzerinde araştırılmıştır. Suşların test mikroorganizmaları üzerinde antimikrobiyal etkileri sırası ile; 9,45-22,15 mm, 20,15-39,14 mm ve 19,05-33,41 mm zon çapı arasında değiştiği bulunmuştur. Suşların çoğunluğunun test edilen Ampisilin, Gentamisin, Polimiksin, Basitrasin antibiyotiklerine karşı dirençli oldukları belirlenirken, Penisilin antibiyotiğine karşı duyarlı oldukları gözlemlenmiştir. Tüm sonuçlar irdelendiğinde, L. rhamnosus suşlarının probiyotik özelliklere sahip oldukları, probiyotik özelliklerinin suşlar arası farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir