Balık tazeliğini belirlemek için yeni bir amperometrik biyosensör hazırlanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: YEGANE AZİZLİ

Danışman: SERVET ÇETE

Özet:

Bu çalışmada, balık eti tazeliğinin tespiti için yeni bir amperometrik biyosensör geliştirildi. Bu amaçla, platin levha üzerinde pirolün sodyum dodesilbenzen sülfonatlı ortamda elektropolimerleşmesi ile polipirol/sodyum dodesilbenzen sülfonat film hazırlandı. Ksantin oksidaz ve ürikaz enzimleri, polipirol/sodyum dodesilbenzen sülfonat film içine tutuklama yöntemiyle immobilize edildi. Balık tazeliğinin tayini, hazırlanan enzim elektrodun yüzeyinde gerçekleşen enzimatik tepkime sonucu oluşan hidrojen peroksitin 0,40 Vzda yükseltgenmesine dayanarak yapıldı. Biyosensörün balık tazeliğinin tayini için 1,0x10-7 M 1,0x10-6M çalışma aralığı tayin edildi. Hazırlanan biyosensörün cevabına pHznın ve sıcaklığın etkisi araştırıldı. Biyosensörün tekrar kullanılabilirliği ve raf ömrü belirlendi. Hazırlanan biyosensörle balık eti numunelerinde hipoksantin tayini yapıldı. Biyolojik ortamda olabilecek girişimlerin biyosensörün cevap akımına etkileri incelendi.