Hayvan kaynaklı lactobacillus türlerinin bazı probiyotik özelliklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NUR ŞAHİN

Danışman: Zehranur Yüksekdağ

Özet:

Bu çalışmada tavukların gastrointestinal sisteminden izole edilmiş 18 adet Lactobacillus türlerinin laktik asit, hidrojen peroksit üretimleri, antimikrobiyal aktiviteleri, antibiyotik duyarlılıkları, asitliğe karşı dirençlilikleri, safra tuzlarına karşı duyarlılıkları ve ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri gibi bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Suşların ürettiği yüzde asit miktarları % 0,42 - 0,90 arasında, hidrojen peroksit üretim miktarları 0,18?3,77 µg/mL arasında, EPS miktarları 10,60 ?180,36 mg/L arasında olduğu belirlenmiştir. Lactobacillus'ların antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının incelenmesinde disk difüzyon metodu kullanılmış ve Lactobacillus suşlarının penisilin G (% 78 orta derecede ve % 22 duyarlı) ve ampisiline %100 duyarlılık, kanamisin ve gentamisine %100 dirençlilik göstermişlerdir. Lactobacillus spp. suşlarının tavuklarda hastalığa neden olan patojen bakterilerden Shigella sonnei Mu:57 suşuna karşı antimikrobiyal etkisinin %100, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 suşuna %94,5, E. coli O157:H7 suşuna %83,3, Escherichia coli ATCC 11229 suşuna %77,7, Salmonella enteritidis ATCC 13076 suşuna % 72,2, Staphylococcus aureus ATCC 25923 suşuna %66,6 ve Listeria monocytogenes ATCC 7644 suşuna %5,5 olduğu tespit edilmiştir. Lactobacillus'ların farklı pH değerlerine dirençliliklerinin zayıf olduğu belirlenmiştir. pH 1 gibi düşük bir pH' da gelişme oranı düşük olmasına rağmen suşların yine de canlı kalabildikleri belirlenmiştir. Ortamdaki asitlik oranı arttıkça, bakterilerin yoğunluğu düşmüştür. Lactobacillus suşlarının safraya toleransı derişime bağlı değişmektedir. Safra derişiminin %0,06'dan %0,30'a artmasıyla tüm suşların gelişimi düşmüştür. EPS üretimi yüksek olan 5 adet Lactobacillus suşların otoagregasyonu ve E. coli ATCC 11229 ile Salmonella enteritidis ATCC 13076 suşlarıyla koagregasyon yetenekleri belirlenmiş ve en yüksek %otoagregasyon değeri L. acidophilus BAZ36 (%33,3) suşunda, E. coli ATCC 11229' un % koagregasyonu değerlendirildiğinde en yüksek % koagregasyon L. acidophilus BAZ36 (%28,3) suşunda, Salmonella enteritidis ATCC 13076'ın % koagregasyonu değerlendirildiğinde ise en yüksek % koagregasyon L. delbrueckii ssp. delbrueckii BAZ32 (%25,0) suşunda tespit edilmiştir.