ÇESİTLİ ET ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLEN BACILLUS TÜRLERİNİN TANIMLANMASI, PROTEOLİTİK VE LİPOLİTİK ENZİM AKTİVİTELERİNİN ARASTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAKAN ÖZDOĞAN

Danışman: NİHAL YÜCEL

Özet:

Bu çalısmada, Ankara ilinde çesitli kasap ve marketlerde tüketime sunulan 15'er adet kusbası, kıyma ve tavuk olmak üzere toplam 45 adet et örneginde mezofilik Bacillus cinsi bakterilerin varlıgı ile koliform grup mikroorganizma / E. coli sayısı arastırılmıstır. Tanımlanan bu Bacillus türlerinin proteolitik ve lipolitik enzim aktiviteleri çalısılmıstır. Bu çalısmada aynı zamanda Satujera wiedemanniana (Lalem.) Velen. bitkisinden elde edilen uçucu yagın Bacillus türleri üzerine antimikrobiyal etkisi de arastırılmıstır.İncelenen örneklerden kusbası ve kıyma et örneklerinin hepsinde (%100), tavuk örneklerinin 12'sinde (%80) Bacillus cinsi bakterilerin varlıgı tespit edilmistir. Bu örneklerden toplam 279 Bacillus izolatı elde edilmistir. Bu izolatların 121'i (%36,2) B.circulans, 52'si (%18,6) B. firmus, 40'ı (%14,3) B. lentus, 39'u (%13,9) B. megaterium, 34'ü (%12,1) B. licheniformis, 9'u (%3,2) B. mycoides, 3'ü (%1) B.sphaericus, 1'i de (%0,3) B. cereus olarak tanımlanmıstır. Kusbası ve kıyma et örneklerinden B. circulans sırasıyla 42 (%63,6), 52 (%29,5), tavuk etinden 9 (%24,3) B. megaterium en fazla izole edilen Bacillus türleridir. İncelenen örneklerde koliform grup mikroorganizma / E. coli sayısı EMS yöntemine göre <0,30 adet/gr ile >110,0 adet/gr arasında degisen degerlerde hesaplanmıstır. 45 örnegin 24'ünde koliform mikroorganizma sayısı >110,0 adet/ gr, E. coli sayısı 5 örnekte >110,0 adet/ gr degerlerinde bulunmustur. Tanımlanan Bacillus izolatlarının proteolitik ve lipolitik enzim aktivite sonuçları degerlendirildiginde 279 Bacillus izolatının 168 (%60,2)'inin proteolitik enzim aktivitesi, 132 (%47,3)'sinin lipolitik enzim aktivitesi pozitif olarak bulunmustur. Satujera wiedemanniana (Lalem.) Velen. bitkisinden elde edilen uçucu yagın Bacillus türleri üzerine antimikrobiyal etkisi agar kuyu difüzyon metoduna göre arastırılmıstır. Uçucu yaglarda antimikrobiyal aktivite en fazla B.megaterium'da (17,0±3,0 mm), en zayıf B. cereus'da (3,0±0,5 mm) bulunmustur.