İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin güzel sanatlar liseleri'ne yönelme durumlarını etkileyen çevresel faktörlerin bazı değişkenler açısından incelenmesi (İstanbul ili Tuzla - Kadıköy ilçeleri örneği)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞEYMA BOSTANOĞLU

Danışman: Şehnaz Ertem

Özet:

Sanat, küçük yaşlardan itibaren insanın içinde var olan içgüdüsel duyguların somutlaştırılarak ifade edilmesini sağlayan bir etkinliktir. Bireyin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim alabileceği kurumlara yönlendirilmesi, yeteneğinin ve yaratıcılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Sanatla ilgili eğitim almak ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen bireyin karşısına birtakım çevresel faktörler çıkmaktadır. Bu faktörler bireyi olumlu anlamda etkileyebildiği gibi olumsuz anlamda da etkileyebilmektedir. Bu araştırma İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin Güzel Sanatlar Liselerine (GSL) yönelmelerini etkileyen çevresel faktörlerin bazı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden tarama yöntemi (survey) kullanılmıştır. Öğrencilerin verdiği cevaplar ile elde edilen veriler, IBM SPSS 21.0 istatistik paket programına aktarılıp istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek; Bireysel Etki Faktörü, Sosyal Etki Faktörü, Aile Etki Faktörü, Eğitim Etki Faktörü olmak üzere dört başlık altında incelenmiştir. Nicel veriler; Faktör Analizi, Cronbach Alpha, Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Ki Kare (Chi Square) Testi ile çözümlenmiştir. İstatistiksel sonuçlar %95 güvenilirlik düzeyinde yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda; GSL bulunmayan Tuzla ve GSL bulunan Kadıköy ilçeleri ile karşılaştırıldığında öğrencilerin GSL’lere yönelmelerini etkileyen faktörlerin ilçelere göre farklılık göstermediği görülmektedir. Ayrıca ailelerin ortalama aylık gelirlerine göre öğrencilerin GSL’lere yönelmesini etkileyen Sosyal Etki faktörünün farklılık gösterdiği ve araştırmaya

katılan kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla GSL’lere yönelme eğiliminde olduğu sonuçlarına varılmıştır. Bu çerçevede, yapılacak benzer çalışmalara örnek teşkil edecek sonuçlar çıkarılarak, öğrencilerin Güzel Sanatlar Liselerine yönelmelerini etkiyen unsurlar hakkında öneriler getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ortaokul, Güzel Sanatlar Lisesi, Müzik Dersi, Müzik Eğitimi