Toplu beslenme hizmeti veren kurum mutfaklarının hijyen ve sanitasyon durumlarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: MURAT GÜNER

Danışman: HÜSNE DEMİREL

Özet:

Bu araştırma; Ankara ilinde bulunan ve toplu beslenme hizmeti veren kurumların mutfağında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon davranışlarının belirlenmesi ve hijyen açısından mutfağın genel fiziki koşullarının değerlendirilmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmaya; 14 kurum ve bu kurumların mutfağında çalışan 107 mutfak personeli dahil edilmiştir. Verilerin elde edilebilmesi için mutfak çalışanlarına; hijyen ve sanitasyon davranışlarına ilişkin soruları ve demografik bilgileri de içeren anket formu uygulanmış, kurum mutfaklarının hijyen açısından fiziki durumunu ve genel temizlik koşullarını belirlemek için ise Ciğerim ve Beyhan (1994) tarafından geliştirilmiş hijyen kontrol listesi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; mutfakların hijyen açısından fiziki koşulları incelendiğinde; büyük çoğunlukla kurum mutfaklarının uygun fiziki koşullara sahip olduğu ve personelin buna uygun davrandığı belirlenmiştir. Mutfak çalışanlarının hijyen ve sanitasyon davranışlarının genel olarak kurallara uygun olduğu bulunmuştur. Bu sonucun çıkmasında personele hijyen ve sanitasyon ile ilgili verilen eğitimlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Mutfak çalışanlarının eğitim durumunun, aşçılık eğitimi almasının ve sektördeki çalışma yılının hijyen ve sanitasyon davranışları üzerinde istatiki açıdan anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir.