Çeşitli gıda örneklerinden izole edilen Enterobacter sakazakii'nin biyofilm oluşumunun araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: GEDİF MESERET ABEBE

Danışman: NİHAL YÜCEL

Özet:

Bu çalışmada, Ankara ilinde tüketime sunulan 100 gıda örneği (50 peynir ve 50 kıyma) kullanılarak Enterobacteriaceae familyasına ait bakterilerin ve Enterobacter sakazakii'nin varlığı araştırılmıştır. İncelediğimiz 50 peynir örneğinden 69 (%62,7), 50 kıyma örneğinden de 41 (%37,3) olmak üzere toplam 110 Enterobacteriaceae üyesi elde edilmiştir. Bu gıda örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae familyasına ait izolatlara ve E. sakazakii izolatlarına mikroplate, congo red agar ve tüp yöntemleri uygulanarak biyofilm oluşumu ayrıca Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi uygulanarak da antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Peynir örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae üyesi 69 izolatın; 20'si (%29) Klebsiella spp., 17'si (%24,64) Escherichia spp.,15'i (%21,74) Hafniaspp., 5'i (%7,25) Enterobacter spp., 5'i (%21,74) Providenciaspp., 2'si (%2,9) Serratiaspp., 2'si (%2,9) Pantoeaspp., 1'i (%1,45) Shigellaspp., 1'i (%1,45)Kluyveraspp., 1'i (%1,45) Yokenellaspp. olaraktanımlanmıştır. Yine kıyma örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae üyesi 41 izolatın; 7'si (%17,1) Enterobacter spp., 7'si (%17,1) Pantoeaspp., 6'sı (%14,6)Providenciaspp., 4'ü (%9,8) Klebsiellaspp., 4'ü (%9,8) Escherichia spp., 4'ü (%9,8) Hafniaspp.,3'ü (%7,3)Serratiaspp.,3'ü (%7,3) Citrobacterspp., 2'si (%4,9) Kluyveraspp.,1'i (%2,4) Leclercia spp. olaraktanımlanmıştır. Bu örneklerden izole edilen Enterobacter spp. (Enterobacter sakazakii, Enterobacter cloceae, Enterobacter carcenogenus, Enterobacter aerogenus) izolatlarının proteolitik, lipolitik, DNaz, jelatinaz ve hemoliz aktivitesi araştırılmıştır. Toplam 12 Enterobacter spp. izolatının 7'sinde (%58,3) proteolitik, 9'unda (%75) lipolitik, 8'inde (%66,7) DNaz, 8'inde (%66,7) hemolitik ve 1'inde (%8,3) jelatinaz enzim aktivitesi pozitif sonuç vermiştir. E. sakazakii izolatlarının, Mikroplate kullanılarak yapılan biyofilm değerlendirmesinde; Tryptic Soy Broth (TSB)'da 24 saat inkübasyon sonrası izolatların %50'si kuvvetli biyofilm oluştururken, 48 saat inkübasyondan sonra %35,7'sinin kuvvetli biyofilm oluşumu gösterdiği tespit edilmiştir. Aynı izolatların, %2 glikoz içeren TSB'de 24 saat inkübasyon sonrası %100 kuvvetli biyofilm oluşumu gösterdiği, 48 saat inkübasyon sonrası ise %78,5 oranında kuvvetli derecede biyofilm oluşturduğu gözlenmiştir. Kongo kırmızılı agar besiyeri kullanılarak yapılan değerlendirmede ise; E. sakazakii izolatlarının 13'ünde (%92,9) kuvvetli biyofilm oluşumu gözlenmiştir. Standart tüp yöntemi kullanılarak yapılan değerlendirmede ise; %2 glikoz içeren TSB'de 24 saat inkübasyon sonrasında E. sakazakii izolatlarının 11'inde (%78,6) kuvvetli biyofilm oluşumu gözlenirken, glikoz içermeyen ortamda 24 saat inkübasyondan sonra 10'u (%71,42) kuvvetli biyofilm oluşturmuştur. İzole edilen 64 Enterobacteriaceae familyası izolatının; %75'i kanamisine, %78,1'i streptomisine, %53,1'i ampisiline, %45,3'ü amikasine, %39'u tetrasikline, %35,9'u tobramisine, %14'ü kloramfenikole, %12,5'i nalidiksik asite, %9,4'ü imipeneme, %7,8'i gentamisine, %6,3'ü trimethoprimsülfametoksazole dirençli bulunmuştur.