ADENOZİN DEAMİNAZ ENZİMİ’NİN KİNETİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FLAVONOİDLERİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Seçil ŞENGÖREN

Danışman: MUSTAFA KAVUTÇU

Özet:

Bu çalısmada, Adenozin deaminaz Sigma firmasından temin edildi ve fizikokimyasal ve kinetik özellikleri arastırıldı. Michaelis- Menten grafik ve esitligi kullanılarak adenozin substratına karsılık enzimin Km degeri 105 μM olarak bulundu. Quercetin, Caffeic acid ve Naringenin gibi birkaç flavonoidin, sıcaklık ve pH’ın enzim üzerine etkisi arastırıldı. Quercetin, Caffeic acid ve Naringenin’in için inhibisyon tipinin karısık tipte oldugu saptandı. Optimal pH ve sıcaklık aralıgı ise sırasıyla 6.0-7.4 ve 35 - 50 °C olarak belirlendi. Sonuçlar, flavonoidlerin ADA aktivitesinin güçlü bir inhibitörü olabilecegini ve sahip oldukları farmakolojik özellikleri ile bu inhibisyonu gerçeklestirebilecegini göstermektedir.