Rezin kompozitlerin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine farklı bitirme ve polisaj uygulaması ile hızlandırılmış yaşlandırmanın etkilerinin in vitro olarak incelenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Amira A Aisa

Danışman: Oya Bala

Özet:

Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı polisaj sistemlerinin ve hızlandırılmış yapay yaşlandırma (HYY) testine maruz bırakılmanın rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisini incelemektir.

Yöntem: Çalışmada 8 mm çapında, 2 mm derinliğinde plexiglas kalıplar kullanıldı. Test edilen her rezin kompozit için 60 adet örnek hazırlandı. Takiben, hazırlanan örnekler her rezin kompozit için beş alt gruba ayrıldı. Grup 1’de; örnek yüzeylerine herhangi bir polisaj uygulanmayarak kontrol grubu oluşturuldu. Grup 2’de; Clearfil Twist Dia, Grup 3’de; Pogo, Grup 4’de; Sof-Lex ve Grup 5’de; Super Snap kullanılarak örnek yüzeylerine polisaj uygulaması yapıldı. Daha sonra, rezin kompozit örneklerin renk ölçümleri spektrometre cihazı ile yüzey pürüzlülük ölçümleri ise profilometre cihazı kullanılarak gerçekleştirildi. Takiben, tüm örnekler HYY testine maruz bırakıldıktan sonra, tekrar renk ölçümleri ve yüzey pürüzlülük ölçümleri alındı ve elde edilen değerler kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak %95 güven aralığında analiz edildi.

Bulgular: Tüm polisaj gruplarında, polisaj sonrası, HYY sonrası ve polisaj sonrası ile HYY sonrası renk değişimini gösteren ΔE değerlerinin test edilen rezin kompozitler arasında farklılık gösterdiği görüldü (p<0,05). Test edilen tüm rezin kompozitlerde, polisaj sonrası (G hariç), HYY sonrası ve polisaj sonrası ile HYY sonrası renk değişimini gösteren ΔE değerlerinin polisaj grupları arasında farklılık gösterdiği tespit edildi (p<0,05). Ayrıca, test edilen tüm rezin kompozitlerin her birinden elde edilen yüzey pürüzlülük değerlerinin polisaj grupları arasında farklılık olduğu görüldü (p<0.05). G ve GD haricinde, diğer rezin kompozitlerde kontrol grubunda anlamlı olarak daha düşük yüzey pürüzlülük değerleri elde edildi (p<0.05). Tüm polisaj gruplarında, test edilen rezin kompozitlerin pürüzlülük değerleri arasında anlamlı farklılığın olduğu tespit edildi (p<0.05). HYY sonrasında da rezin kompozitlerin (PE haricinde) yüzey pürüzlülük değerlerinin polisaj grupları arasında farklılık olduğu tespit edildi (p<0.05). Ayrıca, test edilen rezin kompozitlerin pürüzlülük değerlerinin arasında da farklılık olduğu görüldü (p<0.05).

Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde, rezin kompozitlerin renk değişimi ve pürüzlülüğünün kullanılacak rezin kompozitin yapısından ve polisaj sisteminin özelliklerinden etkilediği, ancak test edilen rezin kompozitlerin renk değişiminde, yüzey pürüzlülüğünden ziyade rezin kompozitin yapısının daha önemli rol oynadığı söylenebilir.