Ultrasonik uç veya Er:Cr:YSGG lazer ile hazırlanan kök ucu kavitelerinde kök ucu dolgu materyali olarak kullanılan farklı adeziv sistemlerin apikal tıkama etkinliği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: SEDA ARSLAN

Danışman: OYA BALA

Özet:

Bu tez çalışmasının amacı dört farklı kendinden pürüzlendirmeli adeziv sistemin apikal tıkamadaki etkinliğinin bakteriyel sızıntı testi ile incelenmesidir. Ayrıca bu materyallerin tıkama etkinliği ile kök ucu kavitesinin hazırlanmasında ultrasonik uç veya Er:Cr:YSGG lazer kullanımı arasında ilişki olup olmadığı ve cihazların kavite yüzeyinde çatlak oluşturma etkileri de değerlendirildi Bu çalışmada 196 adet ön kesici insan dişi deney için hazırlandı. 50 adet kök üzerinde ultrasonik ve farklı parametrelerdeki Er:Cr:YSGG lazer ile kaviteler hazırlandı, çatlak oluşumu stereomikroskop ile incelendi. Ayrıca her gruptan bir numune SEM da incelendi. Geriye kalan 146 adet kök Grup A ve Grup B olmak üzere rastgele iki ayrı gruba ayrıldı. Grup A da ultrasonik uç ile Grup B de ise Er:Cr:YSGG lazer ile kaviteler hazırlandı, kontrol grupları MTA ile dolduruldu. Kalan kökler Grup A (Grup 1, 2, 3, 4) ve Grup B (Grup 5, 6, 7, 8) olarak ayrıldı. Numunelere, Clearfil SE Bond, Clearfil Protect Bond, Clearfil S3 Bond, Optibond Solo Plus uygulandı ve her gruptan iki numune SEM ile değerlendirildi. Geriye kalan numunelerin kök ucu kaviteleri ise kompozit rezin ile tıkandı ve bakteriyel sızıntı metodu ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda Grup A da, Grup B ye göre daha fazla çatlak oluştuğu gözlendi. Grup B alt grupları arasında ise çatlak oluşumu yönünden aralarında anlamlı farklılık gözlenmedi. Grup A ve Grup B de kontrol gruplarında hiç sızıntı gözlenmedi. Clearfil S3 Bond haricinde diğer adeziv sistemlerde Grup B deki numuneler Grup A dakilere göre daha az sızıntı gösterdi. Bu çalışmaya göre kök ucu kavitesinin hazırlanma şekli ve seçilecek kendinden pürüzlendirmeli adeziv sistemin tipi tıkamayı etkileyen bir unsurdur.