Sebze ve meyve atıklarının biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: AYŞE GÜL

Danışman: BERİL AKIN

Özet:

Bu tez çalışması özellikle büyük şehirlerimizdeki önemli bir organik atık kolu olan sebze-meyve halleri atıklarının biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi için pilot ölçekli bir çalışmadır. Bu kapsamda daha önce incelenmemiş olan Ankara İli sebze-meyve hali atıkları kullanılmıştır. Araştırma kapsamında mevsimsel olarak yaz ve kış ayalarında 2 dönemlik sebze-meyve atığı örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerde, standart yöntemler kullanılarak toplam nem, kül, uçucu madde, alt ve üst kalori değeri, kükürt (S), azot (N), karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) değerleri ölçülmüştür. Deneysel sonuçlara göre, metan üretimi ve biyogaz üretim potansiyeli teorik olarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçları ve teorik hesaplamalar sonucu Ankara Hali sebze-meyve atıklarının alt kalori değerlerinin 3122-3638 kcal/kg, üst kalori değerinin de 3438-3929 kcal/kg arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuçlara göre sebze-meyve atıklarındaki C/N oranı 8,3-21,3 aralığında değişim göstermiştir. Elde edilen sonuçlar literatür ile karşılaştırıldığında, Ankara hali sebze-meyve atıklarının biyogaz üretim potansiyelinin yüksek sayılabilecek bir düzeyde olduğu belirlenmiştir.