Tavukların gastrointestinal sisteminden izole edilenLactobacillus cinsi bakterilerin ve liyofilize ekzopolisakkaritlerin (L-EPS) bifidobakterilerin gelişimini düzenleyici etkisinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİLEK UZUNDAĞ

Danışman: Zehranur Yüksekdağ

Özet:

Mikroorganizmalar tarafından hücre dışına sentezlenen ekzopolisakkaritlerin (EPS) kanatlı hayvanlarda prebiyotik olarak kullanılabilme potansiyeli mevcuttur. Bu çalışmada, Ankara ilinin farklı bölgelerinden temin edilen serbest dolaşan köy tavuklarının gastrointestinal sisteminden Lactobacillus cinsine ait 119 bakteri izole edilmiştir. Yüksek EPS üretim kapasitesine sahip 11 izolat seçilmiştir. Seçilen izolatların biyokimyasal ve moleküler tanımlamaları gerçekleştirilmiş ve antibiyotik duyarlılıkları belirlenmiştir. Tanımlama sonuçlarına göre 6 izolatın Lactobacillus salivarius, 2 izolatın Lactobacillus agilis, 2 izolatın Lactobacillus reuteri ve 1 izolatın da Lactobacillus saerimneri olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin yalnız streptomisin, polimiksin ve vankomisin antibiyotiklerine karşı dirençli, penisilin, kloramfenikol, ampisilin, tetrasiklin, rifampisin ve amoksisilin antibiyotiklerine karsı ise hepsinin duyarlı oldukları belirlenmiştir. Yüksek EPS üreten 3 suşun (Lactobacillus salivarius ZDM2132, BİS312 ve BİS722) EPS'leri kültür ortamında izole edilmiş ve liyofilizasyonu yapılmıştır. Bifidobacterium gallinarum ATCC® 33777 suşunun bakterilerden izole edilen l-EPS'yi (liyofilize EPS) fermente edebilme kapasitesine ve bifidobakterilerin gelişimini düzenleyici (BGD) etkilerine ticari bir prebiyotik olan inulin ile karşılaştırılarak bakılmıştır. l-EPS ZDM2132, BİS312 ve BİS7223' lerin B. gallinarum tarafından fermente edildiği ve inulinden daha iyi bir BGD etkisi gösterdiği gözlemlenmiştir. Bilim