Gıda sanayii biyokütle atıklarının enerji potansiyeli ve geri kazanımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Öğrenci: MEHMET TÜRKOĞLU

Danışman: HÜSEYİN TOPAL

Özet:

Günümüzde enerji üretiminin güçlüğü ve ekonomik sıkıntıları nedeniyle endüstriyel tesislerde kullanılan fosil yakıtların, doğalgazın, LPG gibi ürünlerin yerine olabildiğince tesislerde oluşan biyokütlelerin değerlendirilmesi düşünülmektedir. Bu çalışmada biracılık sektöründe oluşan biyokütlelerin enerjiye dönüşümü ve bu enerjinin tesislerde kullanılması amaçlanmaktadır. Ülkemizde çeşitli sektörlerde benzer çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin zeytinyağı üretimi tesislerinde oluşan zeytin çekirdeği önemli bir enerji kaynağı olabilmektedir. Ayrıca ay çekirdeği kabuğu, antep fıstığı kabuğu gibi ürünler de önemli enerji kaynakları olabilmektedir. İlgili tesislerde kurulan uygun teknolojilerle istenen düzeyde enerji elde edilebilmektedir. Bira sektöründe üretim sonucunda oluşan arıtma çamurları, maya, kieselgur toprağı ve küspe gibi biyokütlelerin enerji potansiyeline bakılarak yine uygun teknolojiler kullanılarak istenilen düzeylerde enerji elde edilmesi hedeflenmektedir. İlgili biyokütlelerin emisyon değerlerinin altında kalacak şekilde yakılması sonucu elde edilecek enerji, tesisin değişik bölümlerinde kullanılabilecek ve önemli ölçüde kazanç elde edilebilecektir. Bu şekilde bu tür biyokütlelerin özellikle bertarafının zorluğunun önüne geçilmesi ve gübre şeklinde tarım sanayinde kullanılması yerine aynı tesiste uygun şartlarda yakılarak enerjiye dönüştürülmesi ve bu enerjinin tesis içinde istenilen bölgelerde kullanılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada küspe ve arıtma çamurundan enerji üretimine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Öncelikle her iki atık biyokütlenin analizleri yapılmış, STA analizleri ile gazlaşma özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Her iki türde biyokütlenin de büyük oranlarda susuzlaştırmaya ihtiyacı vardır. Bu amaçla kullanılabilecek olan kurutma sistemi incelenmiş ve bir döner kurutucu tasarımı yapılmıştır. Atık biyokütleler kullanılarak tesisin enerji ihtiyacının hangi oranda karşılanabileceği ortaya konmuştur.