Yeninin Eskizi Eskizin Yenisi Öğrenci Eskiz Yarışması


Etkinlik Kategorisi: Sanatsal Faaliyet Organizasyonu

Etkinlik Türü: Yarışma

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2023

Katılımcı Sayısı: 18

Özet:

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, ödül sponsoru RON | Republic of Narcist ve iletişim sponsoru XXI birlikteliğinde Cumhuriyetin yüzüncü yılında, eskizin özgürlükçü ve yenilikçi doğasını, sınır tanımayan karakterini ve geçirdiği / geçireceği dönüşümleri Yeninin Eskizi [Eskizin Yenisi] adlı öğrenci eskiz yarışması ile tartışmaya açıyor. 

Hızın, hızlı olmanın her şey olduğu günümüz teknoloji çağında tasarım yapmak -tasarlamak, birtakım arayüzlerde tanımlanan belirli komutların katılığında gerçekleşir olmuştur. Arayüzlerin sağladığı bu sözde kolaylık ya da pratiklik, sadece bir yüzeye ve bir kaleme ihtiyaç duyan bu bağlamda da oldukça demokratik bir medya olan eskizin ve eskiz yapma eyleminin sahip olduğu deneyselliğin günden güne azalmasına / neredeyse yok olmasına neden olmuştur. Oysaki yaşadığımız dijital çağda bile eskiz, tasarımın köşe taşı olarak yerini korumalı, bilinçli ve yaratıcı eylemdeki düşünme şekli ve süreci olarak da varlığını devam ettirebilmelidir. Bu yarışma, dönüşümün yaşandığı günümüzde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan eskiz yapma eyleminin ve bu bağlamda da eskizin deneyselliğini bu “eşikteki durumunu tartışmayı” ve eskiz adına “yeniye doğru bir kapı açmayı” amaçlamaktadır.   

Yarışma Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak ve Cumhuriyetin geçmişten günümüze ürettiği tüm değerleri yeniden hatırlamak tüm üniversitelerdeki mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencilerine açık ve tek kademeli bir yarışmadır.