Büyük Veri Analitiği, Güvenliği ve Mahremiyeti Ulusal Çalıştayı


Etkinlik Kategorisi: Çalıştay Organizasyonu

Etkinlik Türü: Çalıştay

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2022

Özet:

Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde yapılan çalıştaya Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ayaz ve öğretim elemanları katıldı. Çalıştayla büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti konusunda yapılan güncel çalışmaları paylaşmak, sektör-kurum-üniversite temsilcilerini bir araya getirerek bu alanda yapılan çalışmaları ve ilerlemeleri paylaşmak, teorik ve pratik araştırma ve uygulama çalışmalarını değerlendirmek ve bu konuda ülkemizde yapılan çalışmaları değerlendirerek yapılacak olan yeni çalışmalara ışık tutmak ve yön vermek amacıyla fikirler, projeler, çalışmalar, raporlar üretmek ve kamuoyu ile paylaşmak amaçlandı.

Üç oturumdan oluşan çalıştaya 8 davetli konuşmacı katıldı. Oturumlarda, ülkemizde yapılan büyük veri çalışmaları, uygulamalar, bu alanda yapılan akademik çalışmalar ile kurulan merkezlerin faaliyetleri, dünyada büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti konusunda yapılan çalışmalara genel bakış, ülkemizde öğretim üyelerimizin bu alana katkıları ile bu alanda henüz yapılamayanlar, büyük veri alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuları ele alındı.

Çalıştayın başkanlığını Gazi Üniversitesi Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu yaptı. Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu üniversitelerimizde, merkezlerimizde, enstitülerimizde öğretim elemanlarının yaptığı çalışmaları, ülkemize ve dünya bilimine katkılarını değerlendirdi. Prof. Dr. Sağıroğlu, Gazi Üniversitesinde Büyük Veri ve Büyük Veri Uygulamaları konusunda yaptıkları çalışmalardan bazılarını da sundu.

İTÜ Araştırma Dekanı Prof. Dr. Altan Çakır ise İTÜ’nün Büyük Veri alanında geliştirdiği ve kullandığı uygulamaları tanıtırken, dünyada büyük veri teknolojileri ve bu teknolojilerin kullanım alanları ile bu alanın gelişimine projeksiyon tuttu.

TÜBİTAK BİLGEM’den Baş Araştırmacı Ruşen Halepmollası, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yapılan büyük veri çalışmaları ve projelerini tanıttı. Ülkemizde büyük veri alanında ilk doktora çalışmasını yapan ve Huawei’de baş araştırmacı olarak çalışan Dr. Umut Demirezen ise büyük veri konusunda yaptığı sektörel çalışmaları ve bunun ülkeye katkılarını somut olarak gösteren uygulamaları tanıttı.

Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Selim Aksoy "Uzaktan Algılamada Büyük Veri Analitiği" konularında yaptıkları çalışmaları; TOBB ETÜ’den Prof. Dr. Osman Abul "Mahremiyet Haberdar Konum Paylaşımı" konularında liteatüre katkılarını; ODTÜ Enformatik Enstitüsünden Prof. Dr. Tuğba Taşkaya Temizel "Veri Kaynaklı Sorunlar ve Modellemeye Etkileri" konulu sunumu ve yapılan çalışmalarda veri kalitesinin önemi, kullanılabilirliği, entegrasyonu, yönetimi, geçmiş veri yönetimi, sentetik veri üretimi, işleme ve denetimi, veri zehirleme saldırıları, ön işleme hataları gibi bu alanda karşılaşılan güçlükler ile DataOps, etiketlemeye yardımcı olan kılavuzlar, Veri Merkezli Yapay Zeka gibi konularda yapılan çalışmaları, kullanılan teknikleri ve çözümlerini aktardı.

Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Burkay Genç ise "Büyük Veride Görselleştirme: R Yaklaşımı" konularında yaptıkları çalışmaları ve büyük verinin görselleştirilmesinde yapılması gereken adımları sundu.

Çalıştayın son oturumunda ise sunulan çalışmalar ışığında ülkemizin büyük veri alanındaki bilgi birikimi, ülkemize olan katkıları, gelecekte daha çok katkı sağlanması için yapılması gerekenler, bu alanın geliştirilmesinin önündeki sorunlar, yapılabilecek ortak çalışmalar, büyük veri çalışmalarının bilime ve ülke gelişimine katkıları, açık veri ve açık bilim bakış açımızın genişletilmesi için atılması gereken adımlar ve en önemlisi ise bu konuda yapılması gerekenler kapsamlı olarak değerlendirildi ve çözüm önerileri tartışıldı.