Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı olan Hastalarda Metabolik Sendrom ve Beslenme Durumunun Saptanması


Yıldıran H. (Yürütücü), Gezmen Karadağ M., Ayyıldız F., Ertaş Y.

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2016

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2015
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2016

Proje Özeti

Proje Özeti
Bu çalışma ile migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan kadınlarda obezite, metabolik sendrom kriterleri ve beslenme durumunun değerlendirilerek sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. 
Literatürde son yıllarda baş ağrısı özellikle de migren ile obezite arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. Metabolik sendrom, abdominal obezite, insulin direnci, glukoz toleransı veya diyabet, dislipidemi, hipertansiyon, koroner arter hastalığı ile karakterize bir sendromdur. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı hastalarında obezite, metabolik sendromun araştırıldığı çalışmalarda sınırlı ve çelişkili sonuçların bulunduğu görülmektedir.
Çalışmada 20-55 yaş arası 30 migren, 30 gerilim tipi baş ağrısı olan kadın hastalar ve 30 kontrol grubunu oluşturacak sağlıklı yetişkin kadın birey karşılaştırılacaktır. Bireylerin besin tüketimleri sorgulanacak, antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı (kg), boy uzunluğu (cm), vücut yağ kütlesi (kg), yağsız vücut kütlesi (kg), vücut su miktarı (kg), vücut yağ oranı (%),bel çevresi (cm) ve kalça çevresi (cm)) alınacak,  bazal metabolizma hızı (BMH) ölçülecek, ve toplanan kan örneklerinde bazı biyokimyasal parametreler (serum açlık kan şekeri, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit, plazma insülin, oreksin-A, leptin, östradiol, retinol bağlayıcı protein-4) analiz edilecektir. Bunun yanı sıra hastalara ağrı şiddeti, depresyon ve anksiyete ölçekleri uygulanacaktır. Östradiol, leptin, oreksin-A ve RBP-4 analizleri için hizmet alımı gerçekleştirilecektir. Diğer analizler Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde rutinde bakılan analizler arasındadır. Bireylerin besin tüketimleri Türkiye’ye özgü geliştirilen Beslenme Bilgi Sistemi (BeBiS 7) programı kullanılarak değerlendirilecektir. Çalışma verileri uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilecektir.
Literatürde vücut bileşimi, antropometrik ölçümler, enerji ve besin öğesi alımı, depresyon ve anksiyete durumları, metabolik sendrom kriterleri ile hastalığın patogenezinde rol aldığı düşünülen peptidlerin bir arada irdelendiği bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Yapılacak bu araştırmayla migrenli hastalar ve gerilim tipi baş ağrısı olan hastaların kontrol grubu ile kıyaslanması ve yeni verilerin elde edilmesi sağlanmış olacaktır. Çalışma sonucunda elde edilecek veriler makale halinde yayımlanacaktır. Ayrıca bu araştırmanın ileriki dönemlerde yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.