TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle başta deprem olmak üzere birçok doğal afetle karşı karşıya kalabilen bir ülkedir. Depremler, sel felaketleri, heyelanlar, yangınlar gibi afetler, ülkemiz genelinde ciddi yıkımlara ve zararlara neden olabilmektedir. Ülkemiz başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım Ve Orman Bakanlığı bünyesinde bu doğal afetlere karşı önlemler alarak, afet yönetimi konusunda çeşitli stratejiler geliştirmiştir.
Ancak son yaşanan ve maddi/manevi büyük kayıplar/acılar yaşamış olduğumuz, Kahramanmaraş/Pazarcık, Hatay/Samandağı merkezli depremlerde görüldüğü gibi geliştirilen stratejiler, alınan önlemler afet sonrasında ortaya çıkan koordinasyon eksikliğinin, buna bağlı olarak meydana gelen bazı karışıklıkların ve bireysel/kurumsal organizasyon eksiklerinin önüne tam olarak geçememiştir.
Doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve afet öncesi/sonrası iletişim ve koordinasyonu yerine getirmek üzere hazırlanan ve AFAD bünyesinde bulunan “Afet Acil Arama” uygulamasında tespit ettiğimiz eksikler/aksaklıklar doğrultusunda yeni bir bilgilendirme ve destek uygulamasının oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkmaktadır. Bu kapsam "Akıllı-Destek" adlı projemiz, günümüzde artan doğal afetlerin etkilerini azaltmayı ve toplumun acil durumlarda daha etkili bir şekilde hareket etmesini sağlamayı amaçlayan bir TÜBİTAK 2209-A projesidir.
Akıllı-Destek uygulaması ile; Hızlı Bilgilendirme ve İhtiyaç Analizi, Sorunsuz Koordinasyon ve Taahhüt, Konum Tabanlı Yardım ve Sağlık Hizmetleri, Uyuyanları Bilgilendirme ve Güvenli Bölgelere Yönlendirme, Toplum Bilincini Güçlendirme ana başlıkları çerçevesinde gerçekleştirmeyi planladığımız proje aracılığıyla toplumun acil durum bilincini artırmak ve dayanışma kültürünü güçlendirmeyi amaçlanmıştır.
Bu projenin uygulanmasıyla, doğal afetlerin neden olduğu zararların minimize edilmesi, hızlı ve koordineli bir yardım sistemi oluşturulması ve toplumun dayanıklılığının artırılması hedeflenmektedir.