Sakarya Nehri Güncel Taşkın Ovası Örneğinde Akarsu Çökellerinin Geçmiş Hidrolojik Ekstremler (Hex) Açısından Olay Stratigrafisinin Çoklu-Vekil Yaklaşımı ile Belirlenme Potansiyelinin Araştırılması


Creative Commons License

Erturaç M. K.(Yürütücü), Bulut E., Ön S. A., Şahiner E., Gümüş B. A., Makaroğlu Ö., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Proje kapsamında, Sakarya Nehri’nin MS 1380 yılından başlayarak 1950 tarihine dek depolamış olduğu taşkın ovası çökelleri kullanılarak paleohidrolojik rejim ve ekstremlerin anlaşılması hedeflenmiştir. Bu anlamda bu taraça basamağına ait, nehir kanalı kenarında yüzlek veren 17 metre genişliğe, 4.5 m yüksekliğe sahip kesit detaylandırılmıştır. Proje süresince kapsamlı saha ve laboratuvar çalışmaları yürütülmüştür. Çok sayıda iş paketi ile çoklu-vekil yaklaşımı ile nehrin geçmiş akış rejiminin özellikleri üzerine detaylı bir zamansal veri seti üretilmiştir.

Proje süresince tamamlanan iş paketlerinde proje ekibinde tanımlanan 13 araştırmacı, 2 Lisans Star Bursiyeri (Seher Sevim, Ümran Ataç, SAÜ), 4 yüksek lisans öğrencisi (Hilal Okur, GTÜ; Fatma Küçük, SAÜ; Burak Berkay Babadağ, SAÜ; Sinem Vural, GTÜ) ve 2 doktora öğrencisi (Rüya Yılmaz Dağdeviren, İÜ-Cerrahpaşa; Merve Gülcan, MSKÜ) görev almıştır.

Proje sürecinde proje kapsamında Sedimantoloji Çalışma Grubu (SÇG) Çalıştayı 2021’de 1 sözlü, Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Sempozyumu-2022’de 1 sözlü toplam 2 adet sözlü bildiri sunumu yapılmıştır.

Projenin saha çalışmaları süresince desteğini esirgemeyen Boğazköy Spor Kulübü başkanı Günay Ömür ve Boğazköy Muhtarı Ömer Odabaş’a teşekkürü bir borç biliriz.