Kutlu Aydın B. H., Öztürk B.(Yürütücü), Kıymaz M. N., Buyruk İ., Akdoğan M. C.
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
Turizm, insanların gezme, görme, eğlenme, dinlenme, tanıma vb. amaçlarla yaptıkları gezilerdir. Turizmin temelinde insanların keşfetme istekleri yer almaktadır. Farklı şehirler/ülkeler görmek, farklı toplumlarla ve kültürlerle tanışmak, farklı yemekler yemek, farklı mekanlar deneyimlemek gibi pek çok amacı vardır. Bu amaçlara göre de turizm kavramı çeşitlere ayrılmaktadır. Turizm çeşitleri; kültür turizmi, inanç turizmi, doğa turizmi, av turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, kongre ve fuar turizmi vb. şekilde sıralanabilmektedir. Bu çalışma kapsamında turizm çeşitlerinden özellikle kültür ve inanç turizmi Konya genelinde incelenecektir.
Konya, tarih boyunca farklı kültürlerin, inançların, sanatların ve geleneklerin buluşma noktası olmuştur. Kent, dini ziyaretler dışında aynı zamanda kültürel mirasın keşfi ve farklı turizm türlerinin geliştirilmesi açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin fark edilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması Konya'nın kültürel mirasını daha geniş bir kitleye tanıtacak ve şehrin yerel ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Kültürel miras ve dini değerler sebebiyle, Konya’da inanç turizmi ve kültür turizmi oldukça öne çıkan turizm çeşitlerindendir.
Bu araştırma projesinin amacı ise; turizm çeşitleri arasında yer alan ve günümüzde sıklıkla tercih edilen kültür ve inanç turizmini Konya özelinde irdelemektir. Soyut olmayan kültürel miras kapsamında incelenmek üzere Konya ilinin merkez ilçelerinden biri olan Karatay ilçesinde bulunan ve Konya için önemli bir anlama sahip olan Mevlana seçilmiştir. Sebebi ise Mevlana'nın yaşamının ve felsefesinin bu coğrafyada derin izler bırakmış olmasıdır. Bu çalışma Konya’nın turizm sektöründeki mekansal örgütlenmesinin incelenmesi ve kümelenme analizleriyle birlikte ortaya çıkan yeni dinamiklerin Mevlana ile bağlantısının kurulması amacıyla yapılacaktır.