Potasyum Tetraborat Tetrahidratın ve Ultrasaf Borik Asitin Kristalizasyonla Üretiminde Partikül Boyutunun Kontrolü/Kekleşme Sorunun Giderilmesi


Biberoğlu R.

BOREN, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Projesi, 2020 - 2023

  • Proje Türü: BOREN, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Bor minarelerinin varlığı 6000 yıl öncesinden bilinmektedir. Eski çağlarda Babiller, Mısırlılar, Çinliler ve Araplar bu doğal kaynaktan çeşitli amaçlar için faydalanmışlardır. Kökeni Buraq/Baurach(Arapça) ve Burah(Farsça) kelimelerinden gelen ağırlıklı olarak metalimsi davranış gösteren bor (B), ilk defa 1808 yılında gay-Lussac ve Jacques Thenard ile Sir Humphry Davy tarafından bor oksitin potasyum ile ısıtılmasıyla elde edilmiştir. Bor tabiatta serbest olarak bulunmaz. Bor elementi doğada değişik oranlarda bor oksit (B2O3) ile 150 den fazla mineralin yapısında yer almasına rağmen ekonomik anlamda bor mineralleri Ca, Na ve Mg elemntleri ile hidrat bileşikleri halinde doğada teşekkül etmiş olarak bulunurlar. Doğal olarak bulunan bor minerallerinden ticari değere sahip olanları tinkal, kolemanit, üleksit, probetit, borasit, pendermit, hidroborasit ve kernittir.

Bor minerallerinin % B2O3 bazında, ülkemizin dünya toplam bor rezervlerinin %73 sahip olup aynı zamanda 2018 verilerine göre %59 fiili bor üretimi ile birinci sırada yer almaktadır. Türkiye, önemli bir kolemanit, tinkal ve üleksit üreticisidir. Ayrıca, boraks, susuz boraks, borik asit veya bor trioksit gibi işlem görmüş bor ürünleri üreten bir ülke konumundadır.  Ham ve rafine ürünler dışında genellikle ileri teknoloji gerektiren metotlar ile rafine bor ürünleri kullanılarak üretilen özel bor bileşikleri mevcuttur. Bor, bor alaşımları, bor tuzları ve organo metalik bor kompleksleri kendi başlarına ileri teknoloji malzemesi olduğu gibi, başka maddelere katılarak onlara da ileri teknoloji malzemesi özelliği kazandırırlar.

Bor minerallerinin ve kimyasallarının %80'e yakını  cam (yalıtım tipi cam elyafı, tekstil tipi cam elyafı, borosilikat cam ve panel cam), seramik,-frit, tarım ve deterja sektörleride kullanılmaktadır. Kalan daha az tüketim ise uzay ve hava araçları, nükleer uygulamalar, askeri araçlar, yakıtlar, elektronik ve iletişim sektörü, polimer malzemeler, nanoteknolojiler, otomotiv ve enerji sektörü, metalurji e inşaat gibi sektörlerindedir.

Literatürde borik asit, boraks pentahidrat, sodyum perborat, çinko borat, potasyum tetraboratın üretimine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ancak potasyum tetraborat tetrahidatın partikül boyutu kontrolüne yani ürün kullanım hedeflerine göre istenen partikül boyutuna sahip ürün üretimine ve ürün kalitesini belirleyen kekleşme gibi sorunların giderilmesine yönelik bir çalışma mevcut değildir. Potasyum tetraborat tetrahidrat; Kaynak / lehimleme / sert lehim akıları, otomotiv sanayinde yük taşıyan yüzeylerin aşınmasını engeleyen yağlayacı olarak, potasyum tetraborat tetrahidratın çözeltilerinin kararlılığı nedeniyle mükemel bir buffer hazırlayıcı ve analitikte standart hazırlamakta sık sık kullanılmakta ayrıca potasyum tetraborat tetrahidrat iyi bir nötron yakalayıcı olduğunda nükler santrallerde kalkan olarak kullanılmaktadır. Diğer bir kullanım alanı ise sodyumun iyi gelmediği borax gibi tuzların yerine patates, çay ,tütün, şeker kamışı gibi tarım ürünlerinde yaygın bir kullanım alanı bulmuş olması herbir uygulama alanında farklı partikül boyutuna sahip ürülere ihtiyaç duyulmuştur. Projede üretilmesi düşünülen saf borik asit ise sağlık sektöründen elektronik sektörüne kadar bir çok kullanım alanı bulmuştur.

Proje kapsamında potasyum tetraborat tetrahidatın ve ultra saf borik asittin kristalliazsyonla üretiminde endüstriyel uygulamalar göz önüne alınarak partikül boyutu kontrollü ve üründe görülen kekleşme sorunun giderilmesi proje dahilinde yapılacak çalışmaların temellini oluşturacaktır.

Bu projede, partikül boyutu kontrol edilebilinen potasyum tetrabor tetrahidratın, borik asit  ve ultra saf borik asit üretim koşulları kristalizasyon metoduyla belirlenecektir. Elde edilen ürünün özellikleri dökme yoğunluğu, habit modifikasyonu, kristal boyut dağılımı ile karakterize edilecektir.