Gezmen Karadağ M. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2012
Beslenme alışkanlıkları ile hastalık riskleri arasındaki ilişkiyi inceleyen epidemiyolojik çalışmalar yiyeceklerin sağlık üzerine direkt etkilerinin olduğunu göstermektedir. Şarap, meyveler, fındık, tahıllar, sebzeler, baharatlar ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin özellikle yaşa bağlı hastalıklar üzerine bazı yararlı etkileri olduğu kabul edilmektedir. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin kronik hastalık risklerini azaltmadaki bu özellikleri içeriklerindeki geniş biyolojik aktiviteye sahip besin öğesi olmayan ikincil metabolitlerden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu maddelerin biyoaktiviteleri antioksidan özellikleri (serbest radikalleri süpürücü etki) ile ilişkilidir. Bir çok kronik dejeneratif hastalığın gelişmesini engellerler. Sonuç olarak, fenolik bileşikler özellikle kanser, koroner kalp hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar ve römotoid artrit gibi kronik hastalıkların önlenmesinde önemlidir. Bazı yiyeceklerin fenolik içeriklerinin bilinmesine rağmen, toplumumuz tarafından sıklıkla tüketilen bazı sebzelerin fenolik içeriği hala araştırılmamıştır. Bu nedenle toplulumuz tarafından yetiştirilen sebzelerin fenolik madde miktarlarının belirlenmesi hastalık risklerinde önerilerin geliştirilmesi açısından önemlidir.