Akrosentrik Kromozomların Perisentromerik Bölgelerine Özel Tasarlanmıs FISH Probları ile Infertiliteye Neden Olabilecek Submikroskobik Değisikliklerin Arastırılması- 123S240 nolu proje


Yirmibeş Karaoğuz M. (Yürütücü), Tuğ E., Ergün M. A., Bahap Y.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

İstendiği halde gebelik olmaması durumu olan infertilite çiftlerin %15 kadarını etkilemektedir. Kromozomal değişiklikler kadın ve erkek kaynaklı infertilitenin en önemli nedenlerinden biri olduğundan, beş ile on megabazlık çözünürlükteki karyotip analizi bu grup hastalarda halen değerli bir tanı yöntemidir. Ekstra bir gonozomal kromozom olması gibi bir sayısal değişiklik, translokasyon olması gibi yapısal bir değişiklik infertilitenin nedenini açıklayabiliyorken, normal konstitüsyonel karyotip belirlendiğinde, sitogenetik tekniklerin tanıdaki rezolüsyon kısıtlılığından dolayı halen etiyoloji açıklanamamış kalmaktadır. O nedenle 1990’lı yıllarda geliştirilen kromozoma özgü DNA proplarının kullanıldığı Floresan in situ hibridizasyon (FISH) analizi, submikroskopik değişikliklerin belirlenmesinde ileri bir alternatif teknik olarak öne çıkmaktadır.

Bu proje ile konvansiyonel sitogenetik analizi normal olan 100 infertil hasta (trombofili ve Y mikrodelesyon testtleri de normal olan yaklaşık 50 infertil çift) sentromere özgü alfa satellit proplar ve yeni tasarlanan subsentromerik proplar birlikte kullanılarak akrosentrik kromozomlardaki subsentromerik yeniden düzenlenmelerin saptanabilmesi amacıyla, yeniden analiz edilecektir. Sentromerler, mayoz ve mitoz bölünmede iğ iplikçiklerinin bağlandığı ve homolog kromozomların kutuplara çekilmesinde önemi olan bölgelerdir. Normalde akrosentrik kromozomlar uzun kollarındaki homolog sekanslarından bivalen formasyonunda homologları ile eşleşme yapmakla beraber, perisentromerik bölgelerinde sekans değişimleri olduğunda, karmaşık konfigürasyonlar ortaya çıkmakta ve sonrasında oluşan segregasyon ve gametogenez hataları infertilite ile sonuçlanabilmektedir.

Sonuç olarak bu projede sentromere özgü alfa satellit proplar ile yeni tasarlanan subsentromerik FISH prop setlerinin birlikte kullanımı, normal karyotipli infertil hastalardaki akrosentrik kromozomların subsentromerik yeniden düzenlenmelerinin araştırılması için güçlü bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu sayede akrosentrik kromozomların subsentromerik bölgelerinin kesintiye uğrayan ve/veya transloke olan durumlarının belirlenmesi ile segregasyon hatalarının oluşumunu açıklanmak ve sonrasında da bu değişikliklere sahip hastalara etkin bir genetik danışmanlık verilmesi mümkün olabilecektir.