İkinci Ve Üçüncü Basamak Sağlık Merkezlerinde Ve Astım İzleminin Standart Bir Şekilde Yapılmasının Hastalık Yükü Üzerine Etkisinin Araştırılması Ve Astım Ulusal Kayıt Sisteminin Oluşturulması


Oğuzülgen İ. K. (Yürütücü), Mungan V. D.(Yürütücü), Çelik G. E., Aydın Ö.(Yürütücü), Gül Ö.(Yürütücü), Yorulmaz İ.(Yürütücü), et al.

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2017 - 2022

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2017
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Çok merkezli olarak farklı bölgelerde ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan merkezlerde izlenen astımlı olguların bir veri tabanına kaydedilmesi yolu ile ülkemizdeki astım ile ilgili özellikler, müdahale alanları ve hastalık prognozu hakkında bilgi edinilmesi planlanmıştır. Çalışmaya ülkemizin 7 bölgesindeki toplamda 43 ikinci ve üçüncü basamaktan merkez katılmıştır. Hastalara ait veri girişleri 1 mart 2018 ve 15 mart 2022 tarihleri arasında yapılmış ve toplam 2054 hastanın verisi kaydedilmiştir. Kaydedilen veriler arasında hastalara ait demografik özellikler (yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, eğitim, meslek, sigara öyküsü, gelir düzeyi, sosyal güvencesi, doğum yeri, yaşadığı yer), çocukluk çağı hastalıkları ve maruziyetleri , komorbid hastalıkları ve bunlar için aldığı tedaviler, hastalık özellikleri (ailede astım öyküsü, hastalık süresi, astım başlama yaşı, tetikleyicileri, semptomları), laboratuar parametreleri (solunum fonksiyonları, periferik kan eozinofil düzeyi, total IgE) radyolojik görüntüleme(akciğer grafisi, Toraks BT, paranazal sinüs BT), atopi durumu (deri prik testi, serum spesifik IgE ölçümü), astım semptom kontrolü (astım kontrol testi, GINA değerlendirmesi) son 1 yıldaki hastalık kontrol düzeyi (son 1 yıldaki astım atağı sayısı, astım nedenli hastane yatışı, astım nedenli acil servis/plansız başvuru sayısı, sistemik kortikosteroid kullanım sayısı), astım ağırlığı, astımın kötü prognozu için risk faktörü varlığı, astım fenotipik özellikleri (eozinofilik astım, allerjik astım, astım-KOAH birlikteliği, obez astım, NERD), almakta olduğu astım tedavisi gibi değişkenler bulunmaktadır. Grupta kadın dominansı (n:1535, %74.8) mevcuttu. Hastaların çoğu ev hanımı (n:795; 41%) ve ilkokul mezunuydu (n: 766;39,9%)618 hasta (32.2%) obez, 693 (36,1%) hasta ise kiloluydu. 228 (11,4 %) hasta aktif sigara kullanmaktaydı.  Hastaların çoğunda astım başlangıç yaşı 12 yaş üzerindeydi (n:1866; 92,2%). astım kontrol testi (AKT)’ne göre hastaların çoğu (n:981; 59%) kontrol altındaydı. Hastaların çoğunda alerjik (n:1158, 65%) ve eozinofilik (n:1174; 57.2%) astım mevcuttu. 249 hastada (12.1%) NERD izendi. Hastaların 3.7 sinde Astım KOAH Overlap(AKO) izlendi.   Bu çalışmanın verileri ülkemizde ilk kez yaygın bir temsiliyet sağlayarak ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında takip edilen hastaların profili hakkında ön sonuçlar sağlamıştır.