Mikroorganizma Konsorsiyumu Arge Çalışması


Akın B., Katırcıoğlu H.

Belediye, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Belediye
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2022

Proje Özeti

Türkiye Biyoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları, 3 Nisan 2013 tarihinde Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile işbirliği içerisinde düzenlenen “Türkiye Biyoteknoloji Sektör Stratejisi ve Eylem Planı Odak Grup Çalıştayı” ile başlamıştır. 2022 yılı itibariyle de iklim değişikliği ile ekosistemin korunması amaçlı “yeşil teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması” “biyolojik temelli ürünlerin üretilmesi ve uygulanması” günümüzün vazgeçilemez politikalar / bu politikalar sürecinde yönetmelikleri içinde yer almıştır. Biyoteknoloji, gıdanın çevresel sürdürülebilirliği ve temininin sağlanması, su kalitesinin iyileştirilmesi, yenilenebilir enerjinin temini, hayvan ve insan sağlığının iyileştirilmesi, çevre kirliliğinin biyoremediyasyon ile önlenmesi, hastalık, yabani ot ve zararlılarla biyolojik mücadele ve daha verimli yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi, istilacı türlerin tespiti ve doğadaki türlerin aşırı miktarda elde edilmesinin önüne geçilerek onlardan elde edilecek faydaların biyoteknolojik yöntemlerle sağlanması ile biyoçeşitliliğin korunması gibi birçok konuda teknolojik yenilikler için çözüm sağlayabilir. Nüfus artışı, yaşlanma, kaynakların yetersizliği gibi faktörlerin etkisiyle artan ihtiyaçlara cevap olarak kullanımı birçok alanda hızla yaygınlaşan biyoteknoloji uygulamaları, dünyayı bir biyoekonomi süreci içerisine sokmuştur. Biyotemelli ekonomi ya da genel tabiriyle biyoekonomi; malzeme, kimyasal ve enerjinin temel yapı taşlarının yenilenebilir biyolojik kaynaklardan sürdürülebilir bir şekilde elde edildiği ekonomik faaliyetlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Biyoekonomi, biyoteknolojik bilgi birikimi, yenilenebilir biyokütle ve uygulamalar arasındaki entegrasyon gibi üç ana unsurdan oluşmaktadır. Günümüzde  biyoteknolojik uygulamalar sağlık, tarım, gıda, hayvancılık, endüstri, enerji, çevre, nanoteknoloji gibi alanlarda etkisini göstermektedir.

BU ÇERÇEVEDE T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile Belplas Ankara Termoplastik ve Bakım Onarım Hizmetleri A.Ş. arasında 07.05.2021 tarihli “Mikroorganizma Konsorsiyumu Arge Çalışması Protokolü” (Ek-1) oluşturulmuştur. Söz konusu protokol kapsamında BELPLAS'a ait mikroorganizma konsorsiyumu ürünün Atıksu Arıtma Tesislerindeki arıtım performansına olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda gerek laboratuvar çalışmaları gerekse ASKİ'ye ait Karaköy Atıksu Arıtma Tesisinde yapılacak çalışmalar ile ilgili olarak kurum yetkilileri ve akademisyenlerden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Oluşturulan bu çalışma grubu tarafından belirlenen plan doğrultusunda çalışma 2 basamak olarak düzenlenmiştir. 1. Basamakta, tesise paralel olarak işleyecek şekilde kurulan bir pilot ölçekli biyoreaktör aracılığıyla söz konusu aktif mikroorganizma uygulamasının Karaköy Atıksu Arıtma tesisine uygulamadan önce olumsuz bir etkisinin olup olmayacağı ve havalandırma havuzunda meydana gelen biyolojik reaksiyonlara etkileri kinetik modellemeler ile değerlendirilmiştir. Ancak söz konusu çalışmada dizayn edilen pilot ölçekli AKR reaktörleri 2 ay gibi kısa bir süre işletilebilmiştir. Pilot ölçekli reaktörlerde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle işletme şartları Karaköy Atıksu Arıtma Tesisi işletme şartlarına tam anlamıyla ulaşamamıştır. Yine, çalışma periyodu kış aylarına geldiği için pilot tesisde aşırı düşen hava sıcaklığına yönelik tedbirler yetersiz kalmış ve pilot reaktörlerin biyolojik aktivasyonu tamamen durmuştur. Sadece 2 ay gibi kısa bir süre işletilebilen pilot ölçekli tesisden elde edilen arıtım verimlerine yönelik değerlendirmeler bu anlamda yetersiz kalmıştır. Sonuç olarak, pilot ölçekli biyoreaktörlerin performansları ürün eklemeli ve eklemesiz reaktörler için birbirine yakın bulunmuştur.

Protokol hükümleri gereği Karaköy Atıksu Arıtma Tesisinde çalışmalar yapılmış olup, mikroorganizma populasyonunun enerji verimliliğine katkısını araştırma safhasında, Tesisteki ekipmanların yapılacak olan çalışmalara uygun olmamasından dolayı çalışmaların Çubuk Atıksu Arıtma Tesisinde yapılmasına 28.03.2022 tarihli ASKİ oluru ile karar verilmiştir (EK-2). Bu aşamadan sonra çalışmalar ASKİ’ye ait Çubuk Atıksu Atıksu Arıtma Tesisinde, BELPLAS tarafından üretilen aktif mikroorganizma (konsorsiyum) uygulamaların yapılması ve tesis performansının izlenmesi olarak devam etmiştir. Söz konusu çalışmalar Çubuk AAT’de 9 aylık (Ocak 2021-Eylül 2022) bir periyotta devam ettirilmiş olup bu rapor kapsamında çalışma sürecinde elde edilen performanslar değerlendirilmiştir.