TUSAS ve Gazi Üniversitesi Sanayi Doktora Programı


Ünal R. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2019
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2026

Proje Özeti

TUSAŞ havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde faaliyet göstermektedir. Proje konularına bağlı olarak; Yapısal Grup, Uçak Grubu, Helikopter Grubu, İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu, Uzay Sistemleri Grubu ve Milli Muharip Uçak (MMU) Grubu olmak üzere altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenmiştir.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, özgün ürünlere sahip ve küresel rekabet gücüne ulaşmış "dünya markası havacılık ve uzay şirketi" olmak vizyonu ile ülkemize ve dost ülkelere savunma ve havacılık alanında ürün sunan, her geçen gün teknolojik yönünü ve mühendislik alt yapısını güçlendiren bir şirket olarak hedeflerine ilerlemektedir. Uluslararası alanda havacılık ve uzay şirketleri arasında 2018 yılında 64. sırada yer alan şirketimiz, 2027 yılında 10 Milyar $ ciro hedefiyle stratejilerini oluşturmaktadır.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii belirlediği vizyon ve misyonuna ulaşabilmek için 10 yıl içinde yetişmiş mühendis sayısını 10 bin üzerine çıkarmayı ve 22 bin kişilik kadroya ulaşmayı hedeflenmektedir. Bunun yanında, Türkiye’nin özgün hava aracı projelerinde görev alacak nitelikli personel yetiştirilmesi ve doktora derecesine sahip araştırmacıların sanayiye kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ülkemizin temininde güçlük çektiği malzeme, alt sistem ve sistemler için TUSAŞ tarafından yerlileştirme faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve bu yerli teknolojik altyapının sürdürebilirliği için sanayi ihtiyaçları doğrultusunda uzmanlaşmış araştırmacıların yetiştirilmesine önem verilmektedir.

Havacılık ve uzay sektörü, diğer benzer nitelikli sektörler gibi, temel araştırmalardan başlayıp, pazara kadar uzanan değer zincirinde, farklı disiplinler arası çalışmaların ağırlıkta olduğu; hatta disiplinler üstü yaklaşımların temel alındığı bir inovasyon sistemini barındırmaktadır. Bu sistemde üniversitelerin yetişmiş ve yetişmekte olan insan gücünü sanayiinin olanaklarıyla bir araya getirerek, özellikle amaca yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesine olanak sağlayan ortak çalışmalar kurgulamak önemlidir. Bu yapının içerisinde, kazan-kazan ilkesi doğrultusunda, sanayiinin birikimlerinden üniversitelerin ve üniversitelerin araştırma potansiyelinden sanayinin yararlanmasını sağlamak esastır. Kurumlar arası bilgi transferiyle bu işbirliğinin doğru kullanımı sayesinde paydaşlar arasında bilginin kolaylıkla geliştirilip yayılması milli ve rekabetçi ürünlerin geliştirilmesi için fayda sağlamaktadır. 

Bu kapsamda, doktora eğitimi alacak öğrencilerin sanayinin olanaklarıyla buluşarak sonuçları sanayi tarafından değerlendirilebilecek doktora tez çalışmaları yürütmesi ve yetişmiş personelin sanayiye kazandırılması için 2244-Sanayi Doktora Programının hızlandırıcı ve teşvik edici bir ortam sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Önerilen proje kapsamında, Gazi Üniversitesi’nde TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ihtiyaçlarına uygun yetişmiş 3 nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve sonrasında TUSAŞ bünyesinde kazandırılması hedeflenmektedir.

Söz konusu 3 aday doktoralı araştırmacının, proje kapsamında çalışmalarının planlandığı doktora araştırma konusu “Eklemeli İmalat Yöntemi için Havacılık Malzemelerinin Geliştirilmesi” olarak belirlenmiştir.