Üniversite Öğrencilerinde Östaki Borusu Disfonksiyonu ve Otitis Media Sekel ve Komplikasyonlarının Araştırılması


Kemaloğlu Y. K.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2024

Proje Özeti

Çocukluk çağında Östaki Borusu disfonksiyonu ve diğer gelişimsel ve çevresel risk faktörlerine bağlı olarak sık görülen otitis mediaların bir kısmı aktif enfeksiyon-inflamasyon tablosu (Akut Otitis Media, AOM) yaparken bir kısmı sessiz seyreder (kronik efüzyonlu otitis media-KEOM, sekretuar otitis media-SOM). Her iki durumda da (sessiz olanlar daha fazla olmak üzere) otitis mediaların bir kısmı sekel ve komplikasyonlara dönüşür. 

Hemen her çocuğun AOM geçirdiği ve 2-8 yaş grubundaki çocukların %20-25’inde SOM olduğu dikkate alındığında otitis mediaya bağlı sekel ve komplikasyonlar, ülkelerin ırksal özellikleri, iklim şartları ve sağlık sisteminin yeterliliğine bağlı olarak ileri yaşlara yansıyan önemli bir sağlık sorunu oluşturur. Özellikle hekimlik gibi işitmenin ön planda olduğu bir meslekte iş ve güç kaybına yol açabilir; bu hekimleri meslektaşları arasında dezavantajlı konuma getirebilir. Mesleklerini ve günlük hayatlarını etkileyebilir.

Bu sekel ve komplikasyonların bir kısmı bariz yakınmalara (işitme kaybı ve kulak akıntısı) yol açarken bazıları ikinci veya sonraki on yıllara kadar gizli kalabilirler. Bu oranlar ülkemizde bilinmemektedir.

Ayrıca yaşın ilerlemesine rağmen Östaki borusu yetersizliğinin tam olarak geçmediği, üst solunum yolları enfeksiyonları (ÜSYE) sırasında, yüksek rakımlı yerlerde veya suya dalma sırasında kulağında tıkanıklık hissi yaşayan bireylerin de olduğu bilinmektedir. Bu olguların oranları konusunda da elde yeterli veri yoktur.

Bizim araştırmamız üniversitemizin tıp fakültesi öğrencilerinin Östaki Borusu Disfonksiyonu (ÖBD) ve otitis media sekel ve komplikasyonları (OMSK) oranlarını anket ve otoskopik muayene yoluyla saptamak ve tespit edilen olguların odyolojik testlerini de yaparak işitme kaybı oranlarını belirlemektir. Bu çalışma sırasında 100 kadın ve 100 erkek gönüllünün demografik bilgileri ve otitis media ile ilişkili tıbbi öyküleri de alınacaktır. Ardından deneklere rutin KBB muayenesi yapılacak ve OMSK saptanan olgulara odyolojik testler (timpanometri saf ses odyogram ve konuşma odyometresi) uygulanacaktır.

Proje yürütücüsü ve araştırmacı, çalışmanın içleme ve dışlama kriterlerine göre denekleri belirleyip anket uygulamasını yapacak ve müteakiben proje danışmanıyla birlikte KBB muayenelerini yapıp otoskopik oalrak OMSK saptanan olguları bahsi geçen odyolojik testlere yönlendireceklerdir.

Bu şekilde ülkemizin 18-24 yaş arasındaki bireylerinin ÖBD ve OMSK oranları ilk kez saptanmış olacak; OBD anketiyle otoskopik muayene arasında korelasyon saptanacaktır. Ayrıca, üniversite çağı kişilerin artık aile kurumundan ayrılıp bir birey olarak topluma karışmaya başladıkları bir dönem olduğu göz önüne alındığında, çocukluk çağından kalan ÖBD ve/veya OMSK’nin denek öğrencilerin topluma uyumu, çevresiyle olan ilişkileri ve adaptasyonları etkileyerek sosyal ve akademik yönden negatif bir etkilenim oluşturabilecek bir soruna da dikkat çekilmiş olunacaktır.

Ayrıca; bu proje kapsamında yürütücü ve araştırmacı öğrencilerin otitis media ve östaki borusu ile ilgili bilgileri gelişecek, başta otoskopik muayene olmak üzere KBB muayenesi yapma tecrübesi kazanacak ve odyolojik testlere olan aşinalıkları da artacaktır. Proje sonuçlandığında deneyim ve sonuçları, dikkat çekilmesi gereken noktaları özellikle vurgulayacakları bir sunumla diğer tıp fakültesi öğrencileriyle de paylaşacaklardır.