Edwin E. Gordon’un Teorisi Doğrultusunda Uygulanan Müzik Eğitiminin Çocukların Müzikal Gelişimine ve Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerine Etkisi


Çenberci S., Tufan E. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2020
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Bu araştırma Edwin E. Gordon’un Müzik Öğrenme Teorisi doğrultusunda uygulanan müzik eğitiminin çocukların müzikal gelişimine ve sosyal duygusal öğrenme becerilerine etkisini ölçmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan Balgat Kılıçalipaşa İlkokuluna devam eden tüm 1. sınıf öğrencilerinden çalışma grubu oluşturulmuş (n= 92) ve 16 dersten oluşan deneysel işlem uygulanmıştır. Deney grubu Edwin E. Gordon’un Müzik Öğrenme Teorisi doğrultusunda müzik eğitimi alırken; kontrol grubu MEB’in mevcut müfredatında yer alan kazanımlar ve geleneksel öğretim yöntemleri doğrultusunda müzik eğitimi almıştır. Müzikal ölçümler Gordon’un Odiasyon’un Birincil Ölçütleri (PMMA) testi ile yapılmıştır.

Müzikal becerilerin yanı sıra, deney grubu derslerine sosyal ve duygusal öğrenme becerilerinin gelişimine yönelik tasarlanmış müzikal etkinlikler ve öğrenme hedefleri hem örtük olarak hem de İkinci Adım SDÖ Müfredatı doğrultusunda yerleştirilmiştir. Deney grubunun sosyal ve duygusal öğrenme çıktıları, sınıf öğretmenlerinin gözlemleri doğrultusunda öğrenci bazında değerlendirme yaptığı SEARS-T ölçeği ile belirlenmiştir. Bu ölçeğin Türkçe uyarlama çalışması tez kapsamında yapılmıştır. Araştırma grubunu anasınıfı ve ilkokul 1-4. kademeler arasında öğrenim gören 430 öğrenci oluşturmuştur. DFA sonucunda ölçeğin Türk kültüründe orijinal yapısına benzer bir yapı gösterdiği ve geçerli olduğu tespit edilmiştir. Cronbach alfa değerlerine ve madde-test korelasyonlarına ilişkin sonuçlar da ölçek maddelerinin ölçülmek istenen özelliği ölçme amacına hizmet ettiğini ve ölçeğin Türk kültüründe güvenilir sonuçlar ürettiğini ortaya koymuştur.

Araştırmanın müzikal boyutundan elde edilen sonuçlara göre E. Gordon’un Müzik Öğrenme Teorisi doğrultusunda uygulanan üç ay ile sınırlı eğitim süreci sonunda, deney grubunun tonal ve bileşik (tonal+ritmik) puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Ritmik puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olmasa da kayda değer bir artış gösterdiği görülmektedir. Kontrol grubunun tonal, ritmik ve bileşik test puanlarında bir artış gözlemlense de istatistiksel olarak anlamlı değildir. İki grubun erişi düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır; ancak deney grubunun ortalama puanlarının hem tonal hem ritmik hem de bileşik test bazında daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu bağlamda deneysel işlemin Gordon’un Müzik Öğrenme Teorisi doğrultusunda eğitim alan deney grubunun lehine sonuçlandığı tespit edilmiştir.

Araştırmanın sosyal ve duygusal öğrenme boyutunda ise deney grubunun uygulama başında ve sonundaki düzeyleri ilişkili örneklemler t testi ile belirlenmiştir. Buna göre deney grubunun sosyal ve duygusal becerilerinin öz-düzenleme, sosyal yeterlilik ve empati becerileri alt boyutunda anlamlı bir gelişme gösterdiği, sorumluluk becerileri alt boyutunda nispeten daha düşük bir gelişim gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Deney grubunun total sosyal ve duygusal becerilerinde anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar Edwin Gordon’un Müzik Öğrenme Teorisinin ilkokul düzeyinde, mevcut müfredata ve geleneksel yaklaşımlara göre müzikal becerilerin gelişiminde daha etkili olduğunu ve müzik eğitiminin sosyal ve duygusal öğrenme becerilerini kazandırmada etkili bir disiplin olduğunu öne sürmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Edwin E. Gordon, Müzik Öğrenme Teorisi, Odiasyon, Sosyal ve Duygusal Öğrenme.