Bahçelioğlu M. (Yürütücü), Erdoğan D., Çalgüner E., Gözil R., Take Kaplanoğlu G., Buru E., et al.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2007 - 2009
Doğal ve sentetik kaynaklı hipoglisemik ajanların kullanıma girmesine rağmen diabetes mellitus ve onun komplikasyonları dünya populasyonu için ana sağlık problemlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu komplikasyonlar özellikle damar yapısının bozulmasına bağlı olarak çeşitli organ ve sistemleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilmektedir. Diyabete bağlı damar yapısında oluşan hasara çeşitli damar faktörleri aracı olmaktadır. Bunların arasında platelet derived gowth factor (PDGF), endotelial nitrik oksit sentetaz (e-NOs), leukotrien B4 (LTB4) ve angiotensin tip 1 (AT1) sayılabilir. Yeşil çay, Camellia Sinensis bitkisinin enzimatik inaktivasyonu sonucu üretilen antioksidan, etkiye sahip olduğu gösterilmiş bir doğal besin desteğidir.
Yeşil çay çeşitli oranlarda polifenoller ve katekinler içermektedir. Yeşil çaydaki dört ana katekin epicatechin(EC), epicatechin-3-gallate(ECG), epigallocatechin(EGC) ve epigallocatechin-3- gallate(EGCG)’dır. Yeşil çayın yararlı etkileri içerdiği katekinlere bağlıdır.Yeşil çay polifenolleri ise vitamin C ve vitamin E birkaç kat güçlü antiinflamatuar, antioksidan, antimutajenik ve antikarsinojenik madde olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kardiak hastalıkları önlediği görülmüştür. Yapılan literatür incelemelerinde streptozin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş ratlarda yeşil çayın etkileri araştırılmış ancak vitamin E ile karşılaştırmalı olarak etkileri detaylı olarak incelenmemiştir. Çalışmamızın amacı; diabetes mellitus’un en önemli komplikasyon nedenlerinden biri olan damar hasarını azaltmaya yönelik yeşil çay’ın anlamlı bir koruyucu etkisinin olup olmadığını incelemektir. Bu amaçla deneysel olarak STZ ile diyabet oluşturulmuş ratlarda yeşil çay ve vitamin E kullanımını takiben damar duvar yapısında anti-AT1, anti-PDGF, anti-eNOS, anti-leukotrien B4 dağılımları immunohistokimyasal yöntemlerle belirlendi ve ince yapısal incelemeler yapıldı