Alfa amanitin ile oluşturulmuş karaciğer toksisitesi üzerine nigella sativa ve punica granatum yağının koruyucu etkilerinin araştırılması


Creative Commons License

Özger İlhan S. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2018
  • Bitiş Tarihi: Mart 2022

Proje Özeti

Mantar zehirlenmeleri ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıklıkla karşılaşılan; ölümlere ve organ hasarlarına yol açabilen önemli halk sağlığı sorunlarında biridir.  Ülkemizde mantar zehirlenmelerinin büyük kısmından Amanita Falloides türü mantarlar sorumludur. Toksisiteden amatoksinler sorumludur ve en önemlisi alfa amanitindir.

 

Nigella sativa(çörek otu) dünya genelinde ve ülkemizde sıklıkla kullanılan antiinflamatuar, antioksidan, immün stimulan bir bitkidir. Punica granatum (nar) Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilen antiinflamatuar, antioksidan bir meyvedir.

Yapılması planlanan çalışmada mantar zehirlenmelerinde nigella sativa ve punica granatumun karaciğer hasarına karşı koruyucu etkisinin incelenmesi amaçlandı.

 

Çalışmamızda 36 adet sprague dawley sıçan kullanıldı. Her grup 6 hayvandan oluşmaktaydı. Birinci gruba tek doz ip serum fizyolojik (0.1 ml), diğer 2 gruba ise 7 gün süreyle gavaj ile yağlar (2 ml / kg / gün) verildi. Diğer 3 gruba tek doz ip alfa amanitin (0.3 mg / kg), 2 gruba ise 7 gün süreyle gavajla yağlar(2 ml / kg / gün)  verildi. Alfa amanitin verilen her grupta birer hayvan öldü.

 

Cleaved kaspaz 3 aktivitesi punica granatum(nar) çekirdeği yağı verilen grupta alfa amanitin grubuna göre daha düşük bulundu. Alfa amanitin grubu ile nigella sativa yağı ve alfa amanitin verilen grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Bu sonuçlar, nar çekirdeği yağının mantar zehirlenmesinde faydalı olabileceğini göstermiştir.