Gıdalarda tiramin tayini için biyosensör geliştirilmesi


Creative Commons License

Oktay H., Dikim S., Bodur O. C., Sarı N., Arslan F.

4TH INTERNATIONAL BLACK SEA MODERN SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Rize, Türkiye, 6 - 07 Haziran 2023, cilt.1, ss.402-403

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.402-403
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

tiramin; Tirozinin dekarboksilasyonu ile üretilen biyojenik bir amindir. Süt Ürünleri,

peynir, bira, et ve deniz ürünleri tiramin içeren yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

Yüksek miktarda tiramin içeren gıdaların tüketilmesi, aşağıdaki gibi olumsuz sağlık etkilerine neden olabilir:

baş ağrısı, çarpıntı, ishal ve mide bulantısı. Şiddetli migren ataklarına neden olabilir ve

"Peynir reaksiyonu" olarak bilinen beyin kanamalarına neden olan artan kan basıncı. bu

Yüksek tiramin konsantrasyonlarının varlığı, uzun süreli saklama nedeniyle gıdanın bozulduğunu da gösterebilir.

zaman. Tiramin için 100-800 mg/kg gıda toksik doz olarak bildirilmiştir. Bu nedenle,

tiramin seviyesini belirlemek için pratik, hızlı ve doğru bir yöntem geliştirmek önemlidir.

gıda numunelerinde [1-2].

Bu çalışmada; Yeni bir amperometrik ile tiramin elektrokimyasal olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Fc3A2N modifiye karbon pasta elektrot ve monoamin oksidaz kullanan tiramin biyosensörü

enzim.

Tiramin tayini, enzimatik olarak üretilen H2O2'nin oksidasyonuna karşı gerçekleştirildi.

Ag/AgCI [3]. C21H16NO2Fe Schiff bazının (yapısal) hassasiyeti ve tepki akımları

bileşiğin karakterizasyonu, spektroskopik yöntemler kullanılarak yapıldı)

H2O2'ye modifiye etmek için kullanılan karbon pasta elektrodu incelenmiştir. Optimum çalışma

amperometrik i-t yöntemi ile belirleme koşulları; +0,5 V çalışma potansiyeli,

modifiye edilen madde miktarı 2,5 mg Fc3A2N olarak belirlendi. Hazırlanan etkileri

tiramin yanıtı, sıcaklık, pH ve substrat konsantrasyonu üzerindeki biyosensör

araştırıldı. Ek olarak, doğrusal çalışma aralığı, alt algılama sınırı, Km (obs) ve

Biyosensörün Imax (obs) değerleri belirlendi.