Otitis Medianın Nadir Bir Komplikasyonu: Gradenigo Sendromu


Creative Commons License

Tomar Güneysu S., Polat M., Kara Ulu N.

18. Ulusal Çocuk Acil Tıp Ve Yoğun Bakım Kongresi Ve 14. Çocuk Acil Tıp Ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2022, ss.348-349

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.348-349
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

Akut otitis media (AOM), çocukluk çağında sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biridir. Erken tanı konulup uygun tedavi edilmediğinde intrakraniyal ve ekstrakraniyal komplikasyonlara neden olmaktadır. Burada AOM’un nadir görülen ekstrakraniyal komplikasyonlarından biri olan Gradenigo sendromu tanısı alan bir olgu sunulmuştur.

Olgu

Üç yaşında kız hasta çift görme, sol gözde içe kayma ve ağrı, sol kulak akıntısı şikayetiyle başvurdu. Öyküsünden 9 gündür AOM nedeniyle düşük doz amoksisilin-klavulonat aldığı öğrenildi. Fizik incelemesinde sol gözde pitozis ve içe kayma (resim 1), sol dış kulak yolunun püy ile dolu olduğu görüldü. Temporal bilgisayarlı tomografisinde solda mastoid hücrelerde yumuşak doku dansitesi ve aerasyon kaybı (otomastoidit) saptandı. Hastaya intravenöz seftriakson başlandı. Kulak burun boğaz(KBB) bölümüne konsülte edilen hastaya miringotomi uygulandı ve ventilasyon tüpü yerleştirildi. Operasyonda gelen pürülan materyal kültüründe Streptococcus pneumonia üremesi oldu. Hastaya mevcut AOM, retro-orbital ağrı ve abdusens paralizisine bağlı diplopi bulguları olması nedeniyle Gradenigo sendromu tanısı konuldu. Bir hafta sonra oral antibiyotikle taburcu edilen hastanın ikinci hafta kontrolünde şikayetlerinin düzeldiği görüldü.

Tartışma

Akut otitis medianın antibiyotik kullanımı nedeniyle sıklığı azalmakla beraber nadiren intrakranial ve intratemporal komplikasyonları olabilir (1). Özellikle küçük yaşlarda pürülan orta kulak enfeksiyonlarının intratemporal ve intrakranial komplikasyonlarında artışlar bildirilmektedir (3). İntratemporal komplikasyonları arasında mastoidit, subperiosteal apse, fasiyal sinir paralizi ve nadiren akut petrozit sayılabilir. Petrozit, enfeksiyonun temporal kemiğin apeks kısmına doğru yayılmasıdır ve bu olgularda retroorbital ağrı, abdusens paralizisine bağlı diplopi görülürse “Gradenigo sendromu” olarak isimlendirilir (1).Tedavi olgunun kliniğine bağlı olarak konservatif tedaviden cerrahiye kadar değişiklik gösterebilir (4).

Sonuç

• Orta kulak iltihabının ciddi komplikasyonları günümüzde nadiren görülmekle birlikte, diplopi ve altıncı sinir tutulumlarında Gradenigo sendromu düşünülmeli ve doğru tanı için temporal kemik BT çekilmelidir.

• Mastoidit ve petrozit; menenjit, kraniyal sinir tutulumu ve venöz sinüs trombozu gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

• Tanı konulduktan sonra bir KBB uzmanına danışılmalıdır ve ileri değerlendirme, antibiyotik tedavisi için hastaneye yatırılmalıdır.