Ekspansiyon vidalı ve klasik monoblok aygıtlarının dentoalveolar yapılar üzerindeki etkilerinin sagittal ve transversal yönde 3 boyutlu (3D) değerlendirilmesi


Creative Commons License

Metin Gürsoy G., Akbaş A., Taner R. L.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 1. GENÇ AKADEMİSYENLER KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 20 Şubat 2020, ss.17

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.17
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Ortodonti alanında sıklıkla karşılaşılan problemlerin başında distal maloklüzyonlar gelmektedir. Bu durum, çeneler ve/veya diş kavislerine bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu tip maloklüzyona eşlik eden diğer bir problem ise maksiller darlık durumlarıdır. Maksiller darlık ile izlenen Sınıf 2 maloklüzyonların fonksiyonel tedavilerinde kullanılan aygıta ekspansiyon vidası ilave edilmesi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı ekspansiyon vidası ilave edilen ve edilmeyen monoblok aygıtlarının sagittal ve transversal olarak dentoalveolar yapılar üzerinde oluşturdukları etkilerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma Gazi Üniversitesi etik kurulu izni alındıktan sonra monoblok tedavisi gören 50 bireyin (n=22 klasik monoblok; n=28 verenli monoblok) tedavi başı ve tedavi sonu alçı modelleri dahil edilerek oluşturuldu. Alçı modeller taranarak 3D dijital modeller elde edildi ve 3Shape orthoanalyzer programı ile tedavi başı ve sonu modelleri çakıştırıldı. Sagittal yönde santral ve 1. molar dişlerin ön-arka yön hareketleri ölçülürken transversal yönde yine 1. molar dişlerin ekspansiyon miktarları ölçüldü. Veriler SPSS programı ile değerlendirilerek grupların karşılaştırılmasında Student-t Test kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<=0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Ekspansiyon vidalı monoblok kullanan bireylerde klasik monoblok kullanan bireyler ile karşılaştırıldığında 1. molar dişlerde anlamlı transversal hareket izlendi (p=0.000). Ayrı ayrı değerlendirilen sağsol santral ve 1. molar dişlerin ön-arka yön hareketleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Ekspansiyon vidası ilave edilen monoblok tedavilerinde 1. molar dişlerin kron seviyelerinde önemli transversal hareket-genişleme elde edilmiştir. Ancak ekspansiyon vidasının ilave edilmesi üst dentisyonda özellikle santral dişlerde beklenildiği gibi ön-arka yön diş hareketleri açısından herhangi bir fark yaratmamaktadır. Kullanılan fonksiyonel aygıtlarda yapılan modifikasyonların farklı diş hareketlerine sebep olabileceği öngörülmelidir.

Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of monoblock appliances with and without expansion screw on dentoalveolar structures in the sagittal and transversal planes by 3D digital models. Materials and Methods: This retrospective study material consisted of before (T0) and after (T1) dental plaster models of 50 Class 2 malocclusion patients treated with monoblock appliance (n=22 traditional monoblock; n=28 monoblock with expansion screw). T0 and T1 plaster models were scanned using 3Shape R700 3D Scanner. The data was exported from the laser scanner in STL file extension format. The files were imported into the 3Shape orthoanalyzer software program. T0 and T1 digital models were superimposed using the palatal area as reference via 3 points and surface matching software and the changes in teeth movements were calculated for left and right central incisors and first molars. Student-t test was used to evaluate the treatment results and p<0.05 considered statistically significant. Results: Significant transversal movement of the molars (p<=0.000) was observed in the monoblock with expansion screw. Movement of the left and right central incisors and molar teeth were found statistically insignificant. Conclusion: A significant transversal movement- expansion in crown level of the first molar teeth was observed in patients treated with monoblock apliance with expansion screw. However, the addition of an expansion screw does not make any difference in the anterior-posterior direction of tooth movements as expected in the upper dentition, especially in the central teeth. It should be anticipated that modifications of the functional devices might cause different tooth movements.