A New Manufacturing Concept That Changes Design Philosophy - ADDITIVE MANUFACTURING


Yılmaz O. (Editor)

Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul, 2024

  • Publication Type: Book / Textbook
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Nobel Yayın Dağıtım
  • City: İstanbul
  • Gazi University Affiliated: Yes

Abstract

One of the most important advantages of Additive Manufacturing (AM) technologies, which have emerged recently and continue to develop, compared to traditional manufacturing methods, is the possibility of manufacturing workpieces with high geometric complexity. However, it is not possible for engineers who are used to designing according to the constraints of old methods to reach the full potential of additive manufacturing. Therefore, it is important to convey the advantages and limitations of AM technologies accurately and in detail to new engineers. By turning to AM technologies at the right time and in the right applications, engineers trained in this way will be able to deliver products to the market faster by shortening the process from testing to design, compared to their competitors, and will demonstrate important advantages such as increasing part performance with new functions thanks to high geometric complexity.
Based on this idea, and being aware of the lack of Turkish publications in the field of additive manufacturing in engineering education, this book, which emerged with the efforts of valuable academicians and engineers who hold important positions in this field in many different universities or companies of our country, provides information on design, process development, AM applications, process It will guide the new generation of engineers in different fields such as modelling.

Geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla çok yakın dönemde ortaya çıkan ve gelişmeye devam eden Eklemeli İmalat (Eİ) teknolojilerinin sağlamış olduğu en önemli avantajlardan biri, yüksek geometrik karmaşıklıktaki iş parçalarının imalatının mümkün olmasıdır. Ancak eski yöntemlerin kısıtlarına göre tasarım yapmaya alışmış olan mühendislerin eklemeli imalatın tüm potansiyeline ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle Eİ teknolojilerinin avantajlarının ve sınırlamalarının yeni mühendislere doğru ve detaylı aktarımı önem taşımaktadır. Bu şekilde yetiştirilen mühendisler, doğru zamanda ve doğru uygulamalarda Eİ teknolojilerine yönelerek, rakiplerine kıyasla hem testten tasarıma giden süreci kısaltarak markete hızlı ürün sunabilecek hem de yüksek geometrik karmaşıklık sayesinde yeni fonksiyonlarla parça performansının arttırımı gibi önemli avantajları ortaya koyacaklardır.
Bu fikirden yola çıkarak, mühendislik eğitiminde eklemeli imalat alanında Türkçe yayın eksikliğinin de farkında olarak, ülkemizin bir çok farklı üniversitesinde veya firmasında bu alanda önemli görevlerde bulunan değerli akademisyenler ve mühendislerin emekleri ile ortaya çıkan bu kitap Eİ için tasarım, proses geliştirme, Eİ uygulamaları, proses modelleme gibi farklı kulvarlarda, yeni nesil mühendislere yol gösterecektir.