UBAK 4th International Scientific Research Congress, Yalova, Türkiye, 14 - 17 Şubat 2019, ss.261
Yavşan otu (veronica beccabunga) bitkisi Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek kısımlarında, yol kenarları, çimenlikler ve meralarda yetişir. Sapı, yaprakları ve çiçekleri birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Geleneksel tıpta yavşan otunun; grip-soğuk algınlığı tedavisi, boğaz ağrıları, yara iyileştirme, vücut ağrıları ve hazmı kolaylaştırma gibi birçok rahatsızlık için kullanıldığı bilinmektedir. Bu bitkinin bilinen özütleme işlemleri konvansiyonel yöntemler ve kanserojen riskler taşıyan çözücülerle yapılmaktadır. Bu çalışmada yeni ve güvenli bir yöntem olan süperkritik karbon dioksit özütleme yöntemi ile 35-75 °C aralığında, 160-260 bar basınç aralığında, 6 farklı parçacık boyutlarında ve 3-7L/dk CO2 akış hızı aralığında çalışılmıştır. Uygun parametrik optimizasyon çalışması sonrasında Yavşan otu (veronica beccabunga) bitkisinde Kaempferol miktarının 8,67 μg/g değerine ulaştığı tespit edilmiştir.