Bazı İspir Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Hatlarının SeleksiyonuÜzerine Bir Ön Çalışma


AYDOĞAN C., Elkoca E., Haliloglu K., AYDIN M.

ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt.30, sa.2, ss.251-265, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 30 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.251-265
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Erzurum'un İspir ilçesinde yetiştiriciliği yapılan beyaz şeker tane tipindeki kuru fasulye populasyonu lezzetli oluşu ile tanınmakta ve ülke genelinde oldukça ilgi görmektedir. İspir fasulye populasyonundan elde edilen 40 İspir fasulye hattı bir önceki yıl karakterizasyon, seleksiyon ve ön verim denemelerine alınmış ve ümitvar bulunan 15 hat bu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Ümitvar bulunan hatlar bu çalışmada ise verim ve verim unsurları ile hastalıklara tolerans yönünden standart iki çeşitle (Elkoca-05 ve Aras-98) birlikte Erzurum’da 2015 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalıolarak denemeye alınmış ve bölge verim denemelerine aday olabilecek üstün hatların ortaya konulmasına çalışılmıştır. Araştırma sonuçları verim ve verim unsurları bakımından kuru fasulye hatları arasında önemli farklılıkların bulunduğunu göstermiştir. Hatlar aynı zamanda 14 adet kantitatif özellik bakımından kümeleme analizine tabi tutulmuş ve hatların iki ana grup altında kümelendiği belirlenmiştir. Birinci grup 10 İspir fasulye hattını içerirken, ikinci grupta standart çeşitlerle birlikte 5 İspir fasulye hattı (Kayıt no 6, 17, 32, 40 ve 69) kümelenmiştir. Gruplara ait ortalama değerler, ikinci gruptaki genotiplerin ortalama bir hafta erken olgunlaştığını, ayrıca bu gruptaki genotiplerin tane verimi ile birçok verim unsuru bakımından da daha üstün olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, verim ve verim unsurları ile hastalıklara dayanıklılık başta olmak üzere, incelenen özellikler bakımından üstünlük gösteren 6, 32, 40 ve 69 nolu İspir fasulye hatlarının bölge verim denemelerine aktarılmasına karar verilmiştir.
Dry bean population with white circular seed types growing in the İspir province of Erzurum is known bydelicious taste and attracts considerable attention at nationwide. Forty bean lines obtained from İspir bean population weretaken for characterization, selection and pre-yield trials a year ago. Fifteen of the 40 lines were promising and constituted thematerial of this study. Promising lines were taken into experiments with two control varieties (Elkoca-05 and Aras-98) in terms of yield, yield components and resistance to diseases, in three randomized complete blocks in the growing season of 2015. Theresults showed that there were significant differences among the lines in terms of yield and yield components. The lines weresubjected to cluster analysis in terms of 14 quantitative parameters and it was determined that the lines were clustered into twomain groups. While the first group included 10 İspir bean lines, 5 İspir bean lines (Registration number: 6, 17, 32, 40 and 69)and standard varieties were clustered in the second group. The mean values of the groups revealed that the genotypes in thesecond group matured on average one week earlier, and that the genotypes in this group were superior in terms of grain yieldand many yield components. As a result of the study, İspir bean lines 6, 32, 40 and 69, which show superiority in terms of yield,yield components and resistance to diseases, were decided to transfer to the regional yield experiments.