9. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 18 - 22 Mayıs 2022, ss.213-214
Amaç: Malign peritoneal mezotelyoma(MPM); sıklıkla karın şişliği, karın ağrısı gibi semptomlarla kendini gösteren, mortalitesi yüksek ve nadir bir malignitedir. Sitoredüktif cerrahi(CRS) ile hipertermik intraperitoneal kemoterapi(HIPEC) uygun hastalarda temel tedavi seçeneklerinden biri olmuştur. Buna rağmen median sağkalım ancak 50 ay civarına kadar çıkabilmektedir. Gereç-Yöntem: Bu çalışmada; merkezimizde takipli, patolojik olarak tanısı doğrulanmış malign peritoneal mezotelyomalı hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların klinikopatolojik özellikleri, CRS ve HIPEC uygulanma durumları, ekstraperitoneal metastaz durumuna bakıldı. Nötrofil-lenfosit oranı, albumin ve LDH değerleri kullanılarak prognostik bir belirteç olan Gustave Roussy İmmün Skoru (GRIm-Score) hesaplandı. Dosya bilgilerine ulaşılamayan hastalar çalışmaya alınmadı.
Bulgular: Toplam 12 hastanın verileri incelendi. Ortalama tanı yaşı 57 idi. Hastaların üçte ikisi erkekti. Toplamda 5(%41) hastaya HIPEC uygulandığı görüldü. Hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulanan ve uygulanmayan hastaların median toplam sağkalımı sırayla 16,5 vs 3,5 ay olarak bulundu (p=0.086). HIPEC uygulananların hepsi halen sağ olarak izlemine devam etmekteydi ve median izlem süresi 16,5 (3,2-49) aydı. Hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulanma durumlarına göre hasta özellikleri ve GRIm-Score’u Tablo 1’de verilmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak, CRS ve HIPEC uygulamasının malign peritoneal mezotelyoma tanılı hastalarda sağkalımı uzattığı bilinmektedir ve çalışmanın sonuçları bununla uyumludur. HIPEC uygulanan grup daha iyi klinik ve prognostik özelliklere sahiptir. Bu durum daha iyi sağkalım sonuçları elde edilmesini etkilemiş olabilir. Hasta sayısı azlığı nedeniyle istatistiksel olarak anlamlı olabilecek bir değerlendirme yapılamamıştır. Daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: HIPEC, peritoneal mezotelyoma