9.TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ, Girne, Kıbrıs (Kktc), 18 - 22 Mayıs 2022, ss.188-189
Amaç: Testiküler germ hücreli tümörler (TGCT), kür şansı yüksek olan solid malignitelerdendir. Genel popülasyona kıyasla kanser hastalarında venöz tromboemboli riski yaklaşık 4-6 kat artmaktadır. Khorana risk skoru; hastanın malignitelerine ve tam kan parametrelerine göre tromboz riski belirtmede kullanılmaktadır. Biz de çalışmamızda tromboz varlığını öngörmede etkili olan faktörleri araştırmayı amaçladık.
Gereç-Yöntem: Araştırmaya Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’nda takipli olan germ hücreli testis kanserli hastalar dahil
edildi. Tanı anındaki klinikopatolojik özellikler, khorana risk skorları retrospektif olarak hasta dosyalarından kaydedildi. Takibinde asemptomatik/ semptomatik tromboz varlığı ve tromboz yerleri araştırıldı.
Bulgular: Araştırmaya 35 hasta dahil edildi. Ortalama yaş 29,8 idi. Hastaların %57,1’i nonseminom, tanılıydı. Tanı anında hastaların %14,7’si metastatik, %40’ı nod pozitif idi. Hastaların %54’ü evre I, %31’i evre II hastalık idi. Adjuvan kemoterapi alan hastaların %84,2’si sisplatinli rejim almıştı. Hastaların bazal klinik ve radyolojik değerlendirmesinde hiçbir hastada tromboz yoktu. Takipte hastaların %17,1’inde tromboz görüldü. Trombozların %57’si semptomatikti. Trombozların %33,3 extremite,%50’si visceral tromboz, %50’si nonvisceral trombozdu. Hastaların tamamında Khorana riski orta riskli;%85’inin risk skoru 1, geri kalanının 2 olarak hesaplandı. Tromboz varlığı öngörmede; seminom/nonseminom durumu, sisplatin alıp
almaması, tanı anında yüksek LDH, tanı anındaki lökosit, platelet, NLR(nötrofil/lenfosit oranı) değerleri anlamlı sonuçlanmadı. Khorana skoru tromboz varlığını değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı çıkmadı. Nod pozitif hastalarda tromboz riski anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0,028). Tanı anında metastatik hastalarda da trombozu riski anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0,029).
Sonuç: Çalışmamızda tromboz görülen hastaların tümünde tromboz takip ve tedavi süresince gelişmiştir. Bu çalışma retrospektif ve az sayıda hastayla yapılan bir çalışma olsa da nod pozitifliği ve tanı anında metastatik hastalık olması trombozu öngörmektedir. Khorana skoru trombozu öngörmede anlamlı çıkmamakla birlikte, hastalarımızın tamamının orta risk grubunda olması da sonucu etkilemiş olabilir. Bazal görüntülemelerinde tromboz olmayıp takibinde gelişmesi tedavi yan etkisi, iyatrojenik nedenler ve zaman içinde artan endotelyal hasara bağlı olabilir. Bu nedenle bu alanda yapılacak hasta sayısı fazla, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: germ hücreli, testis kanseri, venöz tromboz, khorana skoru