“Korkutan Bulgu: Anizokori“,


Creative Commons License

Tomar Güneysu S., Akca Çağlar A., Çolak Ö., Derinöz Güleryüz O.

18. Ulusal Çocuk Acil Tıp Ve Yoğun Bakım Kongresi Ve 14. Çocuk Acil Tıp Ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2022, ss.358-359

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.358-359
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Anizokori sıklıkla intrakraniyal hipertansiyon, kanama veya unkal herniasyona yol açan tümör gibi akut olarak gelişen kitle lezyonu için endişe yaratan bir bulgudur. Ancak tek taraflı midriyazis nörolojik semptom veya bulgu olarak nadiren tek başına karşımıza çıkar(1). Burada astım nedeniyle inhale ipratropium bromür tedavisi sonrası ani anizokori gelişen iki hastayı sunuyoruz.

OLGULAR

Astım nedeniyle takipli ve ilaç kullanımı olmayan dört (Olgu 1) ve sekiz (Olgu 2) yaşındaki iki erkek hasta öksürük yakınması ile başvurdu. İlk değerlendirmesinde, genel görünümleri iyi, konuşabiliyor ve hava açlığı bulguları yoktu. Her iki hastanın fizik incelemesinde, bilateral yaygın ronküsleri ve subkostal, interkostal retraksiyonu mevcuttu. Hasta orta atak astım olarak değerlendirildi, sistemik steroid, salbutamol, ipratropium bromür nebül tedavisi başlandı. Tedavisinin 6. saatinde olgu 1’de ve 7. saatinde olgu 2’de anizokori gelişti. Sol pupil sağa göre dilate idi ve ışık refleksi alınamıyordu. Hastanın başvurusunda anizokorisinin olmaması, tedavi sırasında gelişmesi nedeniyle “ipratropium bromür ilişkili anizokori” düşünüldü. Olgu 1’in yaklaşık 16, olgu 2’nin ise 10 saat sonra anizokorinin gerilediği görüldü.

TARTIŞMA

Anizokori aksi kanıtlanana kadar unkal herniasyonun bir işareti olduğu düşünülmesine rağmen fizyolojik veya farmakolojik anizokori olarak daha benign şekillerde de karşımıza çıkabilir. İntrakraniyal kanama riski olmayan, önceden intrakraniyal tümör tanısı olmayan ve mental durum değişikliği, baş ağrısı, pitozis, hemiparezi gibi fokal nörolojik defisiti olmayan hastalarda ileri invaziv tanısal testler yapmadan önce anizokorinin diğer olası nedenleri düşünülmelidir. Yakın zamanda ipratropium bromür tedavi öyküsü varsa, ilacın iyatrojenik yan etkisi düşünülmelidir. Bu hastalarda nörolojik muayene ve vital bulgularının izlenmesi yeterli olacaktır(2).

SONUÇ

• İpratropium bromür ilişkili anizokori farmakolojik anizokoriye bir örnek olup, benign durumlar içerisindedir.

• İlaç yan etkisini ve gereksiz tetkikleri önlemek için nebülizatör ilaç tedavisi sırasında yüze uygun maske seçilmeli, doğru şekilde yerleştirilmeli ve ilaç gözler kapalı olarak verilmelidir.

• Çocuk acil hekimleri, iyi huylu anizokori ile yaşamı tehdit eden hastalıkları ayırt edebilmeli ve aynı zamanda gereksiz ve maliyetli testlerden kaçınabilmelidir.

Anahtar Kelimeler: anizokori, ipratropium bromür, ilaç yan etkisi