Covid-19 hastaları ile normal bireylerin hematoloji parametreleri açısından retrospektif olarak karşılaştırılması


Creative Commons License

Ercan B. E., Gök Dağıdır H., Ağacan G., Tombul N., Bukan N.

Uluslararası Laboratuvar Tıbbı ve 20. Ulusal Klinik Biyokimya Kongresi, Ankara, Türkiye, 25 - 26 Aralık 2020, cilt.18, ss.188

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 18
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.188
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Yeni tip Coronavirüs hastalığı (COVİD-19) şiddetli akut solunum yetmezliği (ARDS) tablosuna yol açabilen SARS-CoV2 virüsünün yol açtığı enfeksiyondur. Bu hastalık ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde tanımlanmış olup 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak kabul edilmiştir. Bu retrospektif çalışmamızın amacı COVİD-19’lu bireylerin hematoloji kan parametrelerinin normal bireylerle kıyaslandığında aradaki farkın ortaya konabilmesidir.

Yöntem: Çalışmaya 294 COVİD-19 hastası ve 294 kişiden oluşan kontrol grubu dahil edilmiştir. COVİD-19 grubu; Nisan, Mayıs, Haziran 2020 tarihlerinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalında izlenen, Polimeraz zincirleme tepkimesi (PCR) testiyle COVİD-19 tanısı konmuş hastalardan seçilmiştir. Kontrol grubu ise sistemde kayıtlı herhangi bir kronik hastalığı, malign neoplazm öyküsü olmayan, daha önce PCR aracılığı ile COVİD-19 tanısı almamış kişiler arasından seçilmiştir. Etik kurul izni Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan alınmıştır. İki grubun rutin kan hematoloji parametreleri retrospektif olarak incelenmiştir.

Bulgular: Yaşları 18 ile 90 arasında değişen COVİD -19 grubunda yaş ortalaması 44,44 ve yaşları 18 ile 83 arasında değişen kontrol grubunda yaş ortalaması. 39,23’dür. Çalışmamızda RBC, HGB, HTC, RDW, RDWSD, PLT, PCT, Nötrofil Sayısı, Nötrofil Yüzdesi, Lenfosit Sayısı, Lenfosit Yüzdesi, Monosit Sayısı, Monosit Yüzdesi, Total IG Sayısı ve Total IG Yüzdesi değerleri COVİD-19 hastaları ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05)

Sonuç: COVİD-19 prognozu, ileri dönem seyri ve tedavisinde pek çok bilinmezler mevcuttur. Çalışmamız erken dönem kan hematoloji parametrelerindeki değişkenleri göstermektedir. Kan parametreleri arasındaki değişim COVİD-19 hastalığı geçirenlerde hastalığın prognozu, hastanın klinik durumu ve tedavi izleminde daha önemli hale gelecektir.