Covid-19 İlişkili Genç Akut İskemik İnme: Olgu Sunumu


ÇETİN H., BATUR ÇAĞLAYAN H. Z., ÖNCÜ F., AKKAN M. K., KESEN ÖZBEK S., UÇAR M., ...More

57. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Turkey, 27 November 2021

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Gazi University Affiliated: Yes

Abstract

Hazal Çetin1Hale Batur Çağlayan1, Fatih Öncü2, Koray Akkan2, Sevcihan Kesen2, Murat Uçar2, Bijen Nazlıel1

 

1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara

2 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara

 

GİRİŞ:

COVID-19 ilişkili akut iskemik inme, normal popülasyona göre artmış sıklıkta %6’ya varan oranlarda görülmektedir. (1) Bu bildiride, COVID-19 ilişkili akut iskemik inme gelişen ve reperfüzyon tedavisi uygulanmış genç bir olguyu sunuyoruz. 

OLGU:

Kırkbeş yaşında erkek hasta, kendi kullandığı araç içi trafik kazası sonrası 112 tarafından sağ hemiparezi ve afazi bulgularıyla hastanemiz acil servisine getirilmişti. Özgeçmişinde, 10 yıl önce geçirilmiş pulmoner tromboemboli (PTE), 20 gün önce COVID-19 öyküsü olan hastanın antiagregan/antikoagülan kullanımı yoktu. COVID-19 nedeniyle verilen enoksaparin tedavisi 2 gün önce kesilmişti.  Geliş nörolojik muayenesinde global afazik, kooperasyon kısmi, sağ NLO silik, sağ üst ve alt ekstremite kas gücü 2/5 bulundu NIHSS:17 olarak hesaplandı. Hastanın Beyin BT’sinde sol orta serebral arter (OSA)hiperdens görünümde, BTA’da Solinternal karotid arter (IKA) servikal segmenti distalinde petrözal segmentinde oldukça zayıf dolum, kavernözal ve supraklinoid segmentinde dolum izlenmediği, sol OSA M1 segmentinde bifurkasyona kadar dolum izlenmediği saptandı. Hastanın travma öyküsü sebebiyle IV tromboliz düşünülmedi. Girişimsel Radyoloji tarafından mekanik trombektomi işlemi uygulandı ve TICI3 rekanalizasyon sağlandı. Hasta işlem sonrası nöroloji yoğunbakım ünitesinde takip edildi. Takibinde sağ hemiparezisi tamamen, afazisi kısmen düzeldi. Transtorasik Ekokardiyografi (TTE), 24 saat Holter, Transözefageal ekokardiyografi (TEE) tetkikleri normal sonuçlandı. Vaskülit belirteçleri, trombofili paneli normal olarak sonuçlandı. D-dimer:2.83, fibrinojen :538 yüksek bulundu. Beyin MR’da sol parietotemporalde, kaudat nükleus, putamen, kapsüla interna genu ve arka bacağını içine alan, kortikal-subkortikal diffüzyon kısıtlama alanları izlendi. Paradoksik emboli açısından yapılan incelemelerde PTE ve DVT saptanmadı. D-dimer yüksekliği ve 10 yıl önce PTE öyküsü de olması sebebiyle tedavisi enoksaparin 2x1ml, aspirin 81mg olarak düzenlendi. Konuşması kısmi tutuk, anlaması kısmen bozuk olan hasta önerilerle taburcu edildi.

TARTIŞMA:

COVID-19 sonrası inme riski yaş ve diğer inme risk faktörleriyle ilişkili olarak artış göstermektedir. Ancak yapılan eksik etyolojik incelemelerin de katkısıyla, inmeli olguların büyük kısmı kriptojenik olarak sınıflandırılmaktadır. Bunu kardiyoembolik inmeler takip etmektedir. (2) COVID-19 ilişkili inmelerde en sık görülen nöroradyolojik patoloji bizim olgumuzda olduğu gibi büyük damar oklüzyonları (%60-65) olarak bulunmuştur. Multiple vasküler saha etkilenmesi de %26 oranında sık görülürken küçük damar oklüzyonu vakaların yaklaşık %9’unda saptanmıştır. (3)

COVID-19 ilişkili inme gelişiminde sorumlu üç temel mekanizma, hiperkoagülabilite, vaskülit, kardiyomiyopatidir.(4)Yükselmiş D-dimer ve fibrinojen düzeyleri COVID-19 enfeksiyonunda hiperkoagulaopatiyi desteklemektedir.(2) COVID-19  sonrası yüksek seyreden D-dimer düzeyleri hiperkoagulabl sürece işaret etmekte olup, inme riski ile ilişkilidir. Bu olgu ile, COVID-19 ilişkili inmenin primer ve sekonder profilaksisinde antikoagülan tedavinin önemine dikkat çekmek istedik. 

      Kaynaklar:

1.     Tan, Y., Goh, C., Leow, A., Tambyah, P., Ang, A., Yap, E., Tu, T., Sharma, V., Yeo, L., Chan, B. and Tan, B., 2020. COVID-19 and ischemic stroke: a systematic review and meta-summary of the literature. Journal of Thrombosis and Thrombolysis, 50(3), pp.587-595.

2.      Yamakawa, M., Kuno, T., Mikami, T., Takagi, H. and Gronseth, G., 2020. Clinical Characteristics of Stroke with COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, 29(12), p.105288.

3.      Vogrig, A., Gigli, G., Bnà, C. and Morassi, M., 2021. Stroke in patients with COVID-19: Clinical and neuroimaging characteristics. Neuroscience Letters, 743, p.135564.

4.     Spence, J., de Freitas, G., Pettigrew, L., Ay, H., Liebeskind, D., Kase, C., Del Brutto, O., Hankey, G. and Venketasubramanian, N., 2020. Mechanisms of Stroke in COVID-19. Cerebrovascular Diseases, 49(4), pp.451-458.