SÜPERKRİTİK AKIŞKAN EKSTARKSİYONU İLE KARABUĞDAYIN (FAGOPYRUM ESCULENTUM MOENCH) ÖZÜTLENMESİ


Creative Commons License

Nuralın L., Bayrak S., Tosun A., Gürü M.

12. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi 23-26 Ağustos 2016 Wyndham Grand İzmir, İzmir, Türkiye, 23 - 26 Ağustos 2016, ss.20

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.20
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan sağlığı üzerine koruyucu ve tedavi edici olumlu etkilerinin olması sebebi ile bitkisel ilaçlara, doğal gıda

takviyelerine ve flavonoid içeren ürünlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Flovanoidler insan vücudunda

sentezlenemeyen ve insan sağlığına faydalı bileşenlerdir. Kimyasal yapılarına göre flovonoidler; flavon,

flavonol, flavanol, flavanone, antosiyonin ve isoflavonoid olmak üzere 6 ya ayrılırlar. Bir polifenol olan

flavonoidler bitkisel kökenli bileşiklerdir ve güçlü antioksidan özellikleri ile iltihabı azaltır, sağlıklı damar

oluşumunu teşvik eder ve hücresel hasarı önleyip, onararak yaşlanmayla mücadele ederler. Karabuğday

(Fagopyrum esculentum Moench); bileşiminde yüksek düzeyde protein, diyet lif, vitamin, mineral madde, temel

çoklu doymamış yağ asitleri ayrıca rutin, quercetin ve hyperin gibi flavonolleri içerir. Besin kalitesinin yüksek

olması nedeniyle önemli bir gıda ham bileşeni olan karabuğday, fonksiyonel gıda endüstrisi için çok önemli bir

potansiyele sahiptir. Karabuğdayın özütlenmesinde, yüksek miktarlarda ve kalıntısız özütlerin elde edilmesi

için uygun proses koşulların (sıcaklık, basınç) belirlenmesi, tedavi amaçlı flavonoid içeren ürün pazarına

katkıda bulunması ve bu pazarda Türkiyen’ nin de yer alması açısından önemli bir çalışmadır. Süperkritik

karbon dioksit ortamında özütleme işlemi, geleneksel yöntemlere alternatif bir proses olarak geliştirilmiştir

ve çevre dostu kimyasal kullanımı yüksek seçicilik, inertlik, toksik olmayan, yüksek difüzivite, düşük viskozite

sağlama gibi avantajları sayesinde daha caziptir. Ayrıca bu proses ile 308-333 K gibi orta değer sıcaklıklarda

çalışma olanağı sağlandığı için, yağlarda termal bozunma tehlikesinin de önüne geçilebilmekedir. Çalışmada,

Kazakistan menşeli karabuğdayın, farklı sıcaklık (35, 45, 55 ve 65 Co ) ve basınç (160, 180, 200 ve 220 Bar)

değerlerinde, süperkritik karbon dioksit prosesinde özütlenmesi yapılmıştır. En yüksek özüt miktarına (%3), 35

Co ve 220 Bar koşullarında ulaşılmıştır.