Kırmızı Kantaron Bitkisi Çiçeğinin Süperkritik Karbon Dioksit yöntemiyle özütlenmesi ve Bazı Flavonoid İçeriğinin Belirlenmesi


Creative Commons License

Nuralın L.

International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2018), April 26-27, 2018, Ankara, Türkiye, 26 - 27 Nisan 2018, ss.77

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.77
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kırmızı kantaron bitkisi Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaygın şekilde yetişebilen ve çiçeği,

yaprağı ve saplarından elde edilen kapsülleri satılmakta olan birçok derde deva bir bitkidir. Geleneksel

tıpta çok çeşitli alanlarda kullanılan kırmızı kantaron bitkisi sindirim bozukluğuna, mide rahatsızlıklarına

iyi geldiği, hazmı kolaylaştırdığı iştah açtığı, ateş düşürücü ve terletici özelliklerinin olduğu, kansızlık

tedavisinde ve karaciğeri güçlendirmede, zeytinyağında bir yıl bekletilirse iltihap ve yara iyileştirmede

çok etkili olduğu, insanı kuvvetlendirdiği şeker hastalığının iyileştirmesinde, uyku bozukluklarında,

kolesterolün düşürülmesinde, prostat tedavisinde, damar sertliği tedavisi ve akciğer hastalıkları

tedavisinde faydalarının olduğu bilinmektedir. Bu bitkinin bilinen özütleme işlemleri konvansiyonel

yöntemlerle ve kanserojen riskler taşıyan solventlerle yapılmaktadır. Yeni ve kalıntısız bir özütleme

yöntemi olan süperkritik karbon dioksit ile düşük sıcaklık olan 35-65 °C aralığında 140-220 bar basınç

aralığında farklı parçacık boyutlarında ve farklı CO2 akış hızlarında çalışılarak aktif maddelerin

bozunmasına müsaade etmeksizin özütlerinin elde edilmesi ve bu özütlerdeki bazı flavonoidlerin

miktarlarının belirlenmesi, içerik analizi bakımından önemli olup bu değerli ve şifalı maddelerin

münferiden eldelerinde yol gösterici bir çalışma olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir.