International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2018), April 26-27, 2018, Ankara, Türkiye, 26 - 27 Nisan 2018, ss.77
Kırmızı kantaron bitkisi Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaygın şekilde yetişebilen ve çiçeği,
yaprağı ve saplarından elde edilen kapsülleri satılmakta olan birçok derde deva bir bitkidir. Geleneksel
tıpta çok çeşitli alanlarda kullanılan kırmızı kantaron bitkisi sindirim bozukluğuna, mide rahatsızlıklarına
iyi geldiği, hazmı kolaylaştırdığı iştah açtığı, ateş düşürücü ve terletici özelliklerinin olduğu, kansızlık
tedavisinde ve karaciğeri güçlendirmede, zeytinyağında bir yıl bekletilirse iltihap ve yara iyileştirmede
çok etkili olduğu, insanı kuvvetlendirdiği şeker hastalığının iyileştirmesinde, uyku bozukluklarında,
kolesterolün düşürülmesinde, prostat tedavisinde, damar sertliği tedavisi ve akciğer hastalıkları
tedavisinde faydalarının olduğu bilinmektedir. Bu bitkinin bilinen özütleme işlemleri konvansiyonel
yöntemlerle ve kanserojen riskler taşıyan solventlerle yapılmaktadır. Yeni ve kalıntısız bir özütleme
yöntemi olan süperkritik karbon dioksit ile düşük sıcaklık olan 35-65 °C aralığında 140-220 bar basınç
aralığında farklı parçacık boyutlarında ve farklı CO2 akış hızlarında çalışılarak aktif maddelerin
bozunmasına müsaade etmeksizin özütlerinin elde edilmesi ve bu özütlerdeki bazı flavonoidlerin
miktarlarının belirlenmesi, içerik analizi bakımından önemli olup bu değerli ve şifalı maddelerin
münferiden eldelerinde yol gösterici bir çalışma olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir.