EL RUHA 12. International Conference on Scientific Research, Şanlıurfa, Türkiye, 17 - 19 Kasım 2024, ss.590
Biyoteknolojik çalışmalarda önemli bir yere sahip Laktik Asit Bakterileri (LAB) sindirim sistemi sağlığını destekleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirerek ve bazı hastalıklara karşı koruyucu etkileriyle öne çıkan GRAS (Generally Recognized As Safe, Genel Olarak Güvenli) olarak kabul görmüş probiyotik mikroorganizmalardır. Gıdalara karakteristik tat ve aroma kazandırmanın yanı sıra, ürettikleri laktik asit, hidrojen peroksit, reuterin, gama-aminobütirik asit, ekzopolisakkarit, bakteriyosin/bakteriyosin benzeri maddeler ile patojen mikroorganizmaların büyümesini engellediklerinden doğal bir koruyucu olarak da görev yapmaktadırlar. Bu çalışmada, farklı kaynaklardan izole edilen 84 laktik asit bakterilerinin MALDI-TOF MS ile tanımlanması ve anti-bakteriyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İzolatların tanımlanması sonucu Limosilactobacillus fermentum (22 suş), Ligilactobacillus agilis (16 suş), Levilactobacillus brevis (10 suş), Lactobacillus plantarum (9 suş), Lacticaseibacillus rhamnosus (5 suş), Ligilactobacillus salivarius (5 suş), Lacticaseibacillus paracasei ssp. paracasei (4 suş), Lactobacillus crispatus (3 suş), Limosilactobacillus mucosae (2 suş), Limosilactobacillus reuteri (2 suş), Lacticaseibacillus paracasei (1 suş), Lactobacillus paraplantarum (1 suş), Limosilactobacillus vaginalis (1 suş) ve Lentilactobacillus parabuchneri (1 suş) olarak tanımlanmıştır. Bakterilerin Gram pozitif Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Gram negatif Escherichia coli ATCC 25922 üzerindeki anti-bakteriyal etkileri agar kuyu difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Bakterilerin %53’ü S. aureus ATCC 25923 üzerinde (6 mm- 24 mm) anti-bakteriyal etki gösterirken, %57’si E. coli ATCC 25922 (6 mm-16 mm) üzerinde anti-bakteriyal etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir