Kanlı Gaitanın Eşlik Ettiği İnek Sütü ve Kırmızı Et Proteini İlişkili Enterokolit Sendromu: Olgu Sunumu


Creative Commons License

Köken G., Polat Terece S., Ertoy Karagöl H. İ., Bakırtaş A.

16. Uluslararsı katılımlı Çocuk Allerji ve Astım Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 20 - 23 Ekim 2022, ss.181

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.181
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Akut besin proteini ilişkili enterokolit sendromu (BPİES) besin alımını takiben 1-4 saat içerisinde

tekrarlayıcı, fışkırır tarzda kusma ile karakterize non-IgE aracılı besin alerjisidir. Sıklıkla ishal eşlik

eder. Letarji, hipotansiyon, hipotoni, hipotermi ve solukluk görülebilir. Ülkemizdeki en sık tetikleyici

besinler sırasıyla yumurta, balık ve inek sütü olarak bildirilmiştir.

Amaç: Burada hem inek sütü hem de kırmızı et ile akut BPİES tanısı alan ve kliniğine kanlı dışkılamanın

da eşlik ettiği olgu sunulmuştur.

Yöntem: Dört aylık erkek hasta yaklaşık 20 ml inek sütü bazlı formula alımından bir saat sonra başlayan

tekrarlayıcı, fışkırır tarzda kusma ve ishal yakınmaları ile acil polikliniğine başvurdu. Fizik muayenesinde

dehidrate ve soluk görünümde olan hasta hipotonik ve uykuya meyilli idi. Hipotermi ve

hipotansiyonu yoktu. Laboratuvar incelemesinde lökositoz, trombositoz ve metabolik asidozu mevcuttu.

İzleminde tekrarlayan kanlı dışkılaması oldu. Hidrasyon ile 24 saat içerisinde kliniği düzeldi.

Öyküsünde sepsis nedeni ile iki defa hastane yatışının olduğu öğrenilen hastada primer immün yetmezlik

ve metabolik hastalık tanıları dışlanamadı. İnek sütüne bağlı BPİES açısından tanısı kesinleştirilinceye

kadar süt eliminasyonu yapılması planlandı. Sekizinci ayında yoğurt ile besin yükleme testi

yapıldı. Test bitiminden yaklaşık 1 saat sonra tekrarlayan fışkırır tarzda kusma, ishal ve kanlı gaita

şikâyetleri oldu. İnek sütü BPİES tanısı kesinleştirilen hastanın eliminasyon diyetine devam edildi.

Dokuzuncu ayında ise yaklaşık iki tatlı kaşığı sığır etinden yapılmış haşlanmış kıyma yedikten iki saat

sonra tekrarlayıcı, fışkırır tarzda kusma şikâyeti ile yine acil polikliniğine başvurdu. Fizik muayenesinde

dehidrate ve soluk görünümde olan hastanın hipotermi ve hipotansiyonu yoktu. Laboratuvar

incelemesinde metabolik asidozu mevcuttu. İzleminde üç saat sonra bol sulu ishal ve takiben kanlı

dışkılama şikâyeti başladı. Hidrasyon ile sekiz saat içerisinde şikâyetleri geriledi. Kırmızı ete bağlı

BPİES olarak da değerlendirilen hastaya eliminasyon diyeti başlandı.

Sonuç: Literatürde bizim olgumuz ile benzer şekilde hem inek sütü hem de kırmızı et ile BPİES öyküsü

olan iki çocuk olgu daha bildirilmiştir. Aynı zamanda olgumuz nedeniyle BPİES’te kanlı dışkılamanın

da görülebileceği akılda tutulmalıdır.