Palatinal Tüberkülü Kırık Olan Sağ Alt 1. Molar Dişin Ve Kenar Uyumu Bozulmuş Amalgam Restorasyonlu Sağ Üst 1. Molar Dişin Estetik Rehabilitasyonu - Vaka Raporu


Candan S., Bala O., Bulut A.

RDD 24. Uluslararası Bilimsel Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 8 - 09 Aralık 2023, ss.199-200

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.199-200
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu olgu sunumunda, eski amalgam restorasyonlu palatinal tüberkülü kırılmış sağ alt 1. molar dişin ve kenar uyumu bozulmuş eski amalgam restorasyonlu sağ üst 1. molar dişi estetik olarak rehabilite etmektir. Yöntem: 21 yaşında kadın hasta sağ alt 1. molar dişindeki kırık sebebi ile kliniğimize başvurdu. Hastanın herhangi bir sistemik rahatsızlığı bulunmadığı ve klinik ve radyolojik muayene sonucunda sağ alt 1. molar dişin palatinal tüberkülünde kırık olduğu ve sağ üst 1. molar dişinde bulunan eski amalgam restorasyonda kenar uyumu ile ilgili problemlerin olduğu tespit edildi. Dişteki fazla madde kaybı göz önüne alınarak hasta ile tedavi seçenekleri konuşuldu ve sağ alt 1. molar dişin indirekt teknikle, sağ üst 1. molar dişin ise direkt teknik ile restorasyonunun yapılmasına karar verildi. Üst 1. molar diş rubber dam ile izole edildikten sonra, amalgam restorasyon kaviteden uzaklaştırıldı ve takiben mikrohibrit rezin kompozit (Filtek Z250, 3M ESPE, Amerika) ile restorasyonu tamamlandı. Alt 1. molar dişte bulunan amalgam restorasyon da yine rubber dam ile izole edildikten sonra, kaviteden uzaklaştırıldı ve diş prepare edildi. Preparasyon tamamlandıktan sonra, CEREC Omnicam (Dentsply-Sirona, Almanya) ile dişin dijital olarak ölçüsü alındı ve rezin nanoseramik blok (Lava Ultimate Restorative, 3M ESPE, Amerika) kullanılarak restorasyonu hazırlandı. Restorasyonun uyumu kontrol edildikten sonra, üniversal adeziv rezin siman (Panavia SA Cement Universal, Kuraray, Japonya) kullanılarak simantasyonu gerçekleştirildi. Daha sonra hasta takibe alındı. Sonuç: 3 aylık takip sonucunda, restorasyonun fonksiyonel ve estetik açıdan yeterli olduğu görüldü. Bu bulguya dayanarak, CAD/CAM ile üretilen restorasyonların geleneksel yöntemler ile yapılan restorasyonlara alternatif bir tedavi yaklaşımı olduğunu söyleyebiliriz.

Aim: In this case report, the mandibular right 1st molar with old amalgam restoration and broken palatal tubercle and the maxillar right 1st molar with amalgam restoration with distorted margins are to rehabilitate that tooth aesthetically. Method: A 21-year-old female patient was admitted to our clinic due to a fracture in her mandibular right 1st molar tooth. It was determined the patient didn’t have systemic disease and as a result of clinical and radiological examination, there was a fracture in the palatal tubercle of the mandibular right 1st molar tooth and there were problems with the distorted margins of the old amalgam restoration on the maxillar right first molar tooth. Considering the excess material loss in the tooth, treatment options were discussed with the patient, andit was decided to restore themandibularright 1stmolartooth with the indirecttechnique andthe maxillar right 1st molar tooth with the direct technique. After the maxillar 1st molar toothwas isolated with a rubber dam, the amalgam restoration was removed from the cavity and following this, the restoration was completed with micro hybrid resin composite (Filtek Z250, 3M ESPE, America). The amalgam restoration on the mandibular 1st molar tooth was isolated with a rubber dam and then removed from the cavity and the tooth was prepared. After the preparation was completed, a digital impression of the tooth was taken with CEREC Omnicam (Dentsply-Sirona, Germany). The restoration was prepared using a resin nanoceramic block (Lava Ultimate Restorative, 3M ESPE, America). After checking the fit of the restoration, cementation was performed using universal adhesive resin cement (Panavia SA Cement Universal, Kuraray, Japan). The patient was then followed up. Conclusion: As a result of 3-month follow-up, it was determined that the restoration was functional and aesthetically sufficient. Based on this finding, we can say that restorations produced with CAD/CAM are an alternative treatment approach to restorations made with traditional methods.