Yunanistan’da Müzecilik Çalışmaları ve Müze Eğitimi


Creative Commons License

Sak N., Güneröz C.

IDIL SANAT VE DIL DERGISI, sa.106, ss.750-762, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.7816/idil-12-106-07
  • Dergi Adı: IDIL SANAT VE DIL DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Linguistic Bibliography, MLA - Modern Language Association Database
  • Sayfa Sayıları: ss.750-762
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Müzeler, ait olduğu ülkenin tarihi ve toplumsal gelişmeleriyle birlikte değerlendirilen kurumlardır. Müzeler toplumun kültürel mirasını saklayıp sergilemekle kalmamakta, aynı zamanda toplumun mirasıyla iç içe geçmiş yaşam öyküsüne de tanıklık etmektedir. Müzelerin toplumsal önemi ve işlevlerinin en belirgin olduğu alan ise eğitimdir. ICOM’un 2022’deki müze tanımı da başta eğitim olmak üzere toplumsal işlevleri öne çıkaran kavramlara vurgu yapmaktadır. Müzeler, somut ve somut olmayan mirası araştıran, toplayan, koruyan, yorumlayan ve sergileyen, toplumun hizmetinde, kâr amacı gütmeyen kurumlardır. Halka açık, erişilebilir ve kapsayıcı müzeler, çeşitliliği ve sürdürülebilirliği destekler. Müzeler eğitim, eğlence ve iletişim için deneyimler sunarak, etik, profesyonel ve katılımcı bir yaklaşımla çalışır. Müzenin eğitim amaçlı her etkinliği de tanıklık rolüyle daha kapsayıcı ve demokratik olabilmektedir. Bu çalışmada müzecilik ve müze eğitimi kavramları doğrultusunda Yunanistan örneği incelenmiştir. Yunan müzeciliğinin ülkenin kuruluşuyla eş zamanlı gelişimi tarihi bağlamda ele alınmış, ülkede müze eğitimi uygulamalarının geçmişteki ve günümüzdeki biçimi yorumlanmıştır. Buna göre Yunanistan’da bugünkü müze-toplum ilişkisi eğitsel anlamda, son yıllardaki göç ve pandemi gibi büyük toplumsal değişiklikler haricinde, ağırlıklı olarak ulusal bir bakış açısına sahiptir; bu haliyle de kapsayıcılığı ve çok kültürlülüğü tartışmaya ve gelişmeye açıktır. Dolayısıyla Yunanistan’da müzecilik ve müze eğitimi uygulamalarında sürekli gelişimin sağlanması, akademik kurumlarla müzelerin yakın çalışmasıyla gerçekleşebilir. 

Museums are institutions to be considered along with the historical and social developments of the country it belongs to. The museums not only carry and display the cultural heritage of a society, but they also witness its life story intertwined with its cultural heritage. Education is the field where museums’ importance and functions for the society can be clearly seen. As ICOM states the new definition of museum in 2022, a museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and ethically, professionally and promote participation by offering experiences for education, enjoyment and communication. Any activity with an educational aim can make museums more inclusive and democratic with its witnessing role. In this study, the case of Greece is analyzed through museology and museum education scopes. The simultaneous development of museology in Greece with the foundations of the country is reviewed. Also, the applications of museum education in the past and today are interpreted. Accordingly, the relationship between museums and the society today in Greece, except the recent social changes such as the immigration and the pandemic, generally has a national viewpoint, therefore it seems to be open to discussion as well as improvement. Consequently, a continuous development of the museology and museum education practices in Greece may be possible with a close liaison of museums and academic institutions.