Radomun Elektromanyetik Olarak Modellenmesi, Kalınlık Optimizasyonu, Geçirgenlik ve Anten Örüntüsü Açısından Değerlendirilmesi (X veya C Band)


Creative Commons License

Yıldırım A., Karadeniz G. Y., Çiydem M.

LIFT UP Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı 2021-2022 Projeleri Bildiri Kitabı, Ankara, Türkiye, 15 - 16 Aralık 2022, ss.374-379

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.374-379
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde haberleşme alanında antenler, önemli rol oynamaktadır. Radomlar, anteni çevresel koşullardan korunması için kullanılan yapılardır. Kullanım yerlerine göre çeşitli radom türleri mevcuttur. Bu proje kapsamı hava platformlarında burun ve kanat uçlarına yerleştirilen antenleri ve bunların radomlarını içermektedir. Radomlar antenleri çevresel koşullarla korurken, bir yandan da frekans, kazanç, kayıplar, bant genişliği, empedans uyumu, polarizasyon ve ışıma diyagramı vb. anten parametrelerini etkileyebilmektedir. Bu proje kapsamına antenlerde, radomdan kaynaklı meydana gelen anten performans parametreleri değişimlerini minimum seviyede tutmak veya optimum hale getirmek en temel amacımızdır. İlk aşamada, CST programı üzerinden X veya C bandında çalışan anten tasarımı yapılarak radomsuz parametre ölçümleri yapılacaktır. Bir sonraki aşamada farklı malzeme türleri kullanılarak burun(konik) ve kanat ucu(silindirik) radomları oluşturulacaktır. Bu radomlar antenlerin üzerine yerleştirilerek belirlenmiş olan parametre testleri yapılacaktır. TUSAŞ tarafından belirlemiş olduğu alt-üst sınır değerleri ve radomsuz anten parametre sonuçları referans alınarak radom malzeme seçimi, radom kalınlığı, anten-radom aralığı optimize edilecektir. Bu çalışmalar yapılırken güncel teknoloji ve metotlar kullanılacaktır. Araştırma konusu savunma sanayii için önemli olup; aynı zamanda bilimsel bir problem olup, en iyi çözümler aranmaktadır.