Çocuk cerrahisi tarihçesine kısa bir bakış


ARKAN G., ÇOBANOĞLU N.

XIV. Türk Tıp Tarihi Kongresi, Hatay, Türkiye, 08 Haziran 2022, ss.48

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hatay
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.48
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hızla çoğalan tıp bilgileri, uygulamada genel tababetten ileri uzmanlaşmaya geçişi bir gereklilik haline getirmiştir. Çocukların cerrahi hastalıkları ve çocuklara çeşitli girişimsel müdahaleler çağlar öncesine dayansa da uzmanlık alanı olarak çocuk cerrahisinin gelişimi son yüzyılda meydana gelmiştir. Bu nedenle çocuk cerrahisi oldukça genç bir cerrahi bilim dalı ve tıbbi uzmanlık alanıdır.

İslam dünyasında, 10. yüzyılda Zehravi yazdığı 30 ciltlik tıp ansiklopedisinde çocuk cerrahisi ile ilgili çeşitli hastalıklarda tedavi yöntemlerine değinmiş, Amasyalı Şerafeddin Sabuncuoğlu ise düzenlemeler, eklemeler ve minyatürlerle zenginleştirdiği Cerrahiyet’ül Haniyye isimli eseri ile çocuk cerrahisi için önemli bir kaynak kitap oluşturmuştur. Türkiye’de ilk çocuk hastanesi Sultan II. Abdülhamid döneminde Hamidiye-i Etfal adında 1899 yılında kurulmuş olup bünyesinde çocuk cerrahisi pavyonu barındırmakta idi. Daha sonra çocuk cerrahisi kliniği “Çocuk Cerrahisi ve Ortopedisi Kliniği” olarak 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Dr. Akif Şakir Şakar tarafından kurulmuştur. Modern anlamda Çocuk Cerrahisi Kliniği ise ilk olarak Ege Üniversitesi’nde Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi Kliniği olarak 1959 yılında kurulmuş olup Dr. İhsan Numanoğlu tarafından 1961 yılında faaliyete geçmiştir. İkinci klinik ise o tarihte Ankara Üniversitesi bünyesinde olan Hacettepe Çocuk Hastanesinde 1963 yılında Dr. Akgün Hiçsönmez tarafından kurulmuştur. Çocuk cerrahisi tıp fakültesi müfredatına ilk kez 1931 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Dr. Akif Şakar tarafından eklenmiştir. 1961 yılında çocuk cerrahisi ve ortopedi birbirinden ayrılmıştır. 1962 yılında Çocuk cerrahisi ihtisas tüzüğünde, 2 yıllık “şirürji grupu ihtisası” sonrası 3 yıl çocuk şirürjisi ihtisası ile üst ihtisas alanı, 1973 yılında ise ihtisas alanı haline gelmiştir. 1982 yılında ise Çocuk Cerrahisi, anabilim dalı olarak tanınmıştır.

Bu bildiri ile çocuk cerrahisinin tarihçesini derleyerek, hem Türk tıp tarihine bir not bırakmak hem de yetişmekte olan çocuk cerrahlarını çocuk cerrahisinin tarihçesi hakkında bilgilendirmek istedik.